След 2024 г. пускаме чужди превозвачи по релсите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7312724 www.24chasa.bg

След 2024 г. превозвачи от ЕС ще могат да возят пътници във влакове у нас. Това вече е разрешено след окончателно приети промени в Закона за железопътния превоз. Те отварят възможността всеки превозвач от ЕС да кандидатства за превоз по българските линии.

През 2024 г. обаче изтича договорът между държавата и “БДЖ - Пътнически превози”. Тогава превозът по различни линии ще бъде обект на открито състезание. С текстовете се въвежда и единен сертификат за безопасност.

С промените се увеличава санкцията за управител на инфраструктурата, който с действие или бездействие накърни равнопоставеността на железопътно предприятие относно правото на достъп до железопътната инфраструктура. Досега имуществената санкция беше в размер от 10 000 до 100 000 лв., а сега минималният размер става 50 000 лв.

Досега за железопътно предприятие или управител на инфраструктурата, който не е изпълнил свое задължение или е третирал несправедливодруго железопътно предприятие, можеше да бъде наказан с имуществена санкция от 5000 до 50 000 лв. С приетите днес промени санкциите са от 10 000 до 25 000 лв.

Най-солено повишаване на санкциите има при нарушение на задължение, свързано с провеждане на разследване на произшествия, както и по отношение на спазването на техническите изисквания към вложените материали и резервни части. Досега минималната санкция беше 1000 лв., а максималната - 50 000 лв. Депутатите решиха вече глобата да започва от 30 000 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа