11 общини искат пътища без винетки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7314825 www.24chasa.bg
Все още продължават преговорите със Столична община дали да има винетки за околовръстното и северната тангента.

5 настояват шосета да станат техни, 6 - да се премести табелата и колите да не плащат за преминаване

11 са общините, които искат живеещите в тях да не плащат винетки за определени пътища, съобщиха от МРРБ. 5 от тях са изпратили писма, че са съгласни шосетата от републикански да станат общински, а 6 настояват посочени от тях участъци да си останат в републиканската мрежа, но да се премести табелата за начало и край на града и така от колите да не се искат винетки.

На 22 януари пътната агенция изпрати писмо до всичките 265 общини да декларират местоположението на пътните знаци, с които се обозначават началото и края на населеното място. Отговорили са до този момент 184.

Варна заявява желание за промяна на собствеността на 6 участъка. Тя иска пътя от Варна до Златни пясъци, както и участък от магистрала “Хемус”, който свързва града с летището. Други участъци са от изхода на Варна до кръстовището до новите гробища, от изхода на града до пресечка с общински път VAR 1080, отсечката осигурява единствен достъп до с. Казашко и е алтернативен маршрут за с. Тополи. Иска се общинско да стане и шосето след пътния възел на Аспаруховия мост до началото на с. Константиново и връзката с общински път до с. Звездица. Последният участък е от изхода на Варна до разклона за “Добрева чешма”.

Белица иска прекласиране на републиканския път Краище-Белица в общински.

Челопеч настоява за 7 км от път I-6, които са в землището на общината, както и участък от предвиден за изграждане на обходен път.

Агенция “Пътна инфраструктура” вече подготвя споразумение за прехвърляне на път от “Кирилови ливади” на община Рила.

Павликени иска да е общински участък от път на изхода за Бяла черква.

Работна група на АПИ ще разгледа писмата и за участъците, които е невъзможно да бъдат прекласирани заради това, че прекъсват републиканската мрежа, ще се предложат споразумения за съвместно поддържане със съответните общини. За останалите ще бъдат предприети необходимите действия за тяхното прекласиране в общински.

6 общини са изразили желание за промяна на местоположението на пътните табели за начало и край на населеното място, без да се променя техният статут на републикански пътища. В този вариант пътната агенция ще продължи да поддържа участъците, без за тях да е необходима винетна такса.

Шумен иска промяна на положението на табелите при кварталите “Мътница” и “Макак” на пътя Шумен-Варна и на пътя Шумен-Царев брод. По изчисления на общината били нужни 600 000 лв. годишно за поддръжка на тези участъци, което било непосилно за общината.

Монтана иска местене на табелата на пътя Видин-Ботевград, който съвпада с трасето на бул. “Ал. Стамболийски”, както и на табелата на пътя Монтана-Белимел край с. Горно Церовене.

Каварна иска промяна на пътят Дуранкулак-Варна при с. Поручик Чунчево, както и на Шабла-Българево при селата Свети Никола и Българево.

Каспичан предлага местене на знаци при входовете на града на пътя Шумен-Варна и на пътя Каспичан-Мадара. Дулово настоява това да стане при изхода на града на пътя Дулово-Исперих.

Търговище иска с табели да бъде указан участък от път Омуртаг-Търговище, преминаващ през с. Разбойна. Другото предложение е да бъдат премахнати табелите в покрайнините на с. Голямо ново на пътя Дралфа-Попово.

Комисия в АПИ ще разглежда всеки казус и ще предлага решение на управителния съвет на агенцията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Атанас Стоев дал обет преди 39 години Хиляди левове е дарил на бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица лидерът и основател на оркестър "Канарите" Атанас Стоев! Музикантът дава обет преди четири десетилетия, че всяка година ще свири в Бачково и със събраните средства ще подпомага съхранението на светинята.

ЦСКА-София привлича френски футболист, съобщиха вчера всички спортни информационни агенции, като в първоначалните информации не се съобщаваше името на играча. Единствената информация за него беше, че не е свободен агент и ще бъде закупен от "червените". Футболистът вчера трябваше да мине медицински прегледи и да подпише договора си с ЦСКА-София.

Аз съм без възраст, не допускам никой в личното си пространство "В момента нямам любовен живот. Искам да прекъсна всякакви спекулации, че имам любовни авантюри с младите момчета, с които споделям снимки. Това са едни млади, талантливи хора, с чисти сърца". Това коментира пред "България Днес" певицата Луна,