Германци вдигнаха рейтинга на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7314831 www.24chasa.bg
Финансовият министър Владислав Горанов

Страната ни няма договор с сях, но въпреки това ни оценяват като малка, отворена и стабилна икономика. 

Германската анализаторска компания Scope ratings повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България от ВВВ до ВВВ+, съобщи компанията. Интересното е, че нямаме договор с германската агенция, но въпреки това тя ни оценява като малка, отворена и стабилна икономика. Оценките на малки рейтингови агенции имат силно влияние върху местните инвеститори.

Първата причина, подкрепяща решението на Scope, е силата на публичните финанси в страната. Друг важен фактор за повишаването на оценката било намаляването на държавния дълг у нас чрез политиката на финансовото министерство, оглавявано от Владислав Горанов.

Съотношението на брутния държавен дълг в България е 23,1% от БВП към третото тримесечие на 2018 г. , но отчитайки значителните фискални резерви на България, дългът всъщност е само 13%, подчертават експертите.

От компанията подчертават, че се разглеждат положителните крачки в подобряването на бюджетното салдо от 2014 г. “Бюджетът за 2019 г. предвижда дефицит от 0,5% от БВП, което отразява увеличаване на заплащането в публичния сектор”.

Вторият фактор е ангажиментът на България за реформи. “След неуспеха на КТБ през 2014 г. България предприе стъпки, включително стрес тест на финансовата система и реформи за надзора”, посочват от компанията. От Scope изтъкват, че напредъкът на реформите се запазва и след одобрението на поредица от процедурни стъпки за влизане на България в ERM II и Европейския банков съюз до средата на 2019 г. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.