Наръчник за оцеляване при Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7314883 www.24chasa.bg
Консулът Мария Ангелиева и ръководителят на службата по трудови въпроси към посолството ни в Лондон Васил Асенов обясняват на сънародници в град Рединг какви ще бъдат правата им след Брекзит. На сайта на дипломатическата ни мисия също вече има рубрика по въпроса. СНИМКА: Авторът

Добре е да имате биометричен паспорт, английски телефон и имейл

Ако някой мисли да емигрира във Великобритания, сега е моментът. Не, това не е шега. Неяснотите дали страната ще напусне Евросъюза на 29 март и при какви условия са много, но опасността това да се случи по най-лошия сценарий е още по-голяма.

По тази причина е добре да се играе на сигурно, а за момента това означава да се разчита на сега действащите правила. Защото, ако се случи Брекзит без сделка с ЕС в края на март, буквално на следващия ден

европейските

граждани ще

загубят голяма

част от правата

си в Обединеното кралство, а за други ще трябва да минават през доста тежки процедури.

Какво очаква тези, които планират пътуване към Великобритания след март? Дори и да няма споразумение с ЕС, те ще могат да влязат в Обединеното кралство с лична карта или международен паспорт, както става в момента. Ако обаче искат да останат по-дълго от 3 месеца, за да работят или учат, ще е необходимо да кандидатстват за временно разрешително за пребиваване (temporary leave to remain). Въпросният документ ще важи максимум за три години, като кандидатите ще бъдат проверявани за криминално минало и дали не представляват опасност за националната сигурност. Точно по тази причина е много вероятно британските власти

да спрат в

даден момент

да признават

лични карти

и да изискват само паспорти с биометрични данни, които правят проверките в системите на службите за сигурност много по-лесни и надеждни. Още повече че започналата вече електронна регистрация на живеещите във Великобритания европейци за момента действа само с паспорти с биометричен чип. Обещанието е да бъде осигурена възможност от април и за идентификация чрез други документи за самоличност, които да се изпращат по пощата, но ако изберете този подход, има опасност повече от месец да останете без лична карта и да не може да напускате страната. Така че, ако планирате дългосрочно пътуване или пребиваване във Великобритания, е много разумно да имате биометричен паспорт.

Добре е да си направите и медицинска застраховка, тъй като европейските карти за спешна помощ ще спрат да действат, ако няма сделка за Брекзит. Също така ще е необходимо да си купите английска симкарта за мобилен телефон, защото процедурите за кандидатстване за статут или национален осигурителен номер са електронни и на различни етапи от тях британските служби

изпращат

контролни

кодове

чрез есемеси

По същата причина е наложително да имате и имейл адрес за кореспонденция с тях.

По принцип Великобритания планира от 2021 г. да въведе нова имиграционна система, която напълно ще премахне привилегиите за европейски граждани. Това означава, че те ще трябва да кандидатстват за виза както всички останали чужденци, ако искат да работят или да учат в страната. Лондон вече обяви, че издаването им ще става трудно и няма да гарантира продължително оставане за европейци във Великобритания, както досега.

Нискоквалифицираните работници, сред които са много българи, ще имат право само на едногодишна трудова виза, след което ще трябва да се върнат в родината за 12 месеца, преди отново да могат да кандидатстват. От средноквалифицирани работници ще се изисква да доказват, че имат осигурена работа, която ще им носи доход от 30 000 паунда годишно, за да получат 5-годишно трудово разрешително. В момента цените на британските визи за граждани извън ЕС са между 350 и 1200 паунда, като най-малко плащат студентите, а най-много бизнесмените.

Ако се стигне до споразумение с ЕС за Брекзит, поне до края на 2020 г. ще действа преходен период, през който е гарантирано, че европейските граждани ще могат да влизат във Великобритания както с паспорт, така и с лична карта и да имат същите права, както и досега. Това означава, че ще е възможно да кандидатстват за статут на уседналост, както живеещите в момента на Острова европейци. Без сделка обаче те ще разчитат единствено на 3-годишно временно разрешително, а след изтичането му ще са им необходими визи.

Какво да правят

българите,

които вече са в

Обединеното

кралство?

При положителен сценарий те ще могат да кандидатстват за статут на уседналост (settled status) до 30 юни 2021 г. На такъв ще имат право всички европейски граждани, които в продължение на 5 последователни години са пребивавали във Великобритания. За пенсионерите необходимият срок е 3 г., а за лицата с трайна неработоспособност – 2 г.

Ако са били по-кратко, ще трябва да подадат заявление за временен статут на уседналост (pre-settled status) и след като натрупат необходимото време, да кандидатстват отново. Това разрешително за престой е изключително важно, тъй като дава право да продължиш да живееш законно в страната, да работиш легално, да се възползваш от безплатното британско здравеопазване и системата за социално подпомагане.

Ключово е и за хората, които планират да се пенсионират във Великобритания и разчитат да им се зачитат осигурителни периоди от времето, когато са се трудили в България. При сделка за Брекзит е планирано тази информация да се изисква по служебен път от нашия осигурителен институт, но ако такава не бъде постигната, гражданите сами ще трябва да представят необходимите документи.

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, срокът за кандидатстване за статут на уседналост ще бъде намален с половин година и ще е до края на 2020 г. Освен това

от него няма

да могат да

се възползват

дошлите

след 29 март,

каквато възможност дава преходният период при сделка. Ще отпадне и предвидената процедура за обжалване на отказите за статут на уседналост. “Ако получите отказ, трябва да знаете, че вероятно сте се провалили на проверката за криминално минало. В останалите случаи електронната система обикновено изисква да представяте допълнителни документи. За престъпления няма да се смятат актове и глоби за неправилно паркиране и превишена скорост”, обяснява Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси в българското посолство в Лондон.

Той съветва сънародниците ни, които са се установили в Обединеното кралство преди приемането на България в ЕС през 2007 г. и все още нямат британски паспорт, също да кандидатстват за settled status, дори и да имат някои от действалите досега разрешителни за постоянен престой. Така ще си спестят доста главоболия, тъй като британските власти планират масирана кампания за новия статут на европейските граждани и има опасност в даден момент някои работодатели или наемодатели да решат, че само той е действащ.

Това обаче не е добре да правят тези, които имат намерение да подадат документи за британско гражданство до една година след Брекзит и имат необходимите 6 г. престой в страната. Причината е, че ако го сторят, ще трябва да чакат още една година след получаване на статут за уседналост, преди да могат да поискат британски паспорт.

Settled status ще е необходим и за българските деца на Острова, за да ходят в детска градина, училище и да бъдат лекувани безплатно. Така че родителите, след като уредят своя статут, трябва да кандидатстват за разрешително и за тях. Такова ще се изисква дори за родените във Великобритания българчета, които нямат британско гражданство.

“Статутът за

уседналост

ще бъде в

електронна

форма

Гражданите ще имат непрекъснат достъп до него, ще могат да го актуализират и да изпращат линк към него до различни организации при необходимост. Направен е така, че предоставената информация да се самоизтрива след определено време, за да няма злоупотреба с нея”, казва Мария Ангелиева, ръководител на българската консулска служба в Лондон. Тя съветва сънародниците ни да се отнасят отговорно при кандидатстване. Ако не владеят добре англйски, да потърсят помощ, защото електронната система непрекъснато задава въпроси и сверява дадените отговори. По думите ѝ има много възможности да се докаже, че си пребивавал в Обединеното кралство, дори и да не си работил през цялото време и да не си притежавал национален осигурителен номер. Това може да стане чрез справка за посещение при лекар, банкови извлечения за направени плащания, фактури за платени битови сметки, самолетни билети, писма от държавни служби и всякакви документи, които съдържат името на кандидата и са издадени на британска територия.

Статут на уседналост не дава права само на притежателя му, но и на неговите близки роднини. За такива се смятат съпрузи, дългогодишни партньори, деца или внуци, родители, баби и дядовци, които са зависими от човека със settled status. Те могат да пристигнат в Обединеното кралство до 29 март 2022 г., ако има сделка за Брекзит, и едва до края на следващата година, ако няма. Необходимо обаче е да се докаже с

документи, че

близките им

отношения са

съществували

преди този април.

Трябва да се има предвид, че веднъж получен, статутът за уседналост не е за цял живот. Ако притежателят му напусне Великобритания за повече от 5 г., той го губи и ще може да се върне в страната с виза. Системата за кандидатстване за settled status вече е отворена, но е достъпна само чрез приложение за мобилни телефони андроид и за притежатели на биометрични паспорти. Освен това е необходимо да се плаща 65 паунда за възрастен и 32,50 паунда за дете. Въпросните такси бяха отменени от британското правителство, но официално ще бъдат премахнати от април. Обещанието е събраните до момента пари да бъдат върнати по банков път.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи