Камери уловили руснака Федотов - наел през 2015 г. стая в хотела, където бил офисът на Емилиян Гебрев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7314963 www.24chasa.bg
Сергей Федотов е бил заснет на паркинга на хотел “Орбита”, където пък са били офисите на Емилиян Гебрев

Русия започнала масирано да заличава следите на агента, който през 2018 г. е засечен и при отравянето с препарата “Новичок” в Англия на бившия офицер от руското разузнаване и британски шпионин Сергей Скрипал, пише изданието “Белингкат”

Стая номер 305 в софийския хотел “Орбита” е била наета през 2015 г. от агента на ГРУ, известен под псевдонима Сергей Федотов. Камери са заснели руснака и в автомобил на паркинга пред хотела, в който е бил офисът на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

ЕМИЛИЯН ГЕБРЕВ
ЕМИЛИЯН ГЕБРЕВ

Това е установило съвместното разследване на българските и английските служби. То започна заради предполагаема връзка между отравянето на Гебрев през 2015 г. и това на руския агент Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. Разследващите вече разполагат с видеозаписите. От кадрите се вижда и автомобил, нает от агента на ГРУ, който влиза в България под името Сергей Федотов. В същия хотел офиси има и отровеният бизнесмен Гебрев. Руснакът е прекарал внушително време вероятно в събиране на данни за всекидневните навици на българския оръжеен търговец. Според достоверен източник разследването вече било сигурно, че Гебрев е атакуван, а не се е натровил с инсектициди от рукола или кафето в дома си, каквато версия се появи преди месец.

За данните от разследването са били уведомени и дипломатите в посолството на Великобритания.

Предполага се, че атаката на руснаците е била заради война за пазари, категорични са вече разследващите. Едната версия, по която се работи, е сделка в Украйна за над милион евро. Тя станала малко преди през април 2015 г. Гебрев да бъде натровен с инсектициди.

Както в. “24 часа” единствен съобщи още през 2015 г., българският оръжеен търговец се е почувствал зле по време на вечеря със свои полски и руски партньори в ресторант на метри от хотел “Орбита”. Ден след него в болница е приет и синът му. Още тогава сделката с Украйна, където от 2 години тече подкрепяна от Русия сепаратистка война, бе разглеждана като вероятен мотив за действията на руските спецслужби.

Втората версия е, че отравянето не е направено от руските служби, а от техни агенти по частна поръчка. И е заради това, че Гебрев е изместил руски оръжейни търговци от крупни сделки в Индия, Африка и Афганистан.

Тези версии бяха лансирани вече публично и от бившия военен министър Бойко Ноев, както и от генерала от ДС Тодор Бояджиев.

Междувременно Русия е започнала масирано заличаване на всякакви следи от дейността на агента на ГРУ Сергей Федотов, съобщи английското издание “Белингкат”. Журналистите от изданието разполагат с копия от личните документи както на реалния човек, така и на фалшивата самоличност. Постепенно изчезват всякакви данни за двата паспорта във всякакви регистри, установили те.

Влизането на Федотов в България през март и април 2015 г. съвпада с взривове във ВМЗ-Сопот, обяви вчера бившият военен министър Бойко Ноев. При тях имаше жертви, а една от версиите бе саботаж на конкуренцията, припомни той.

Сегашният министър Красимир Каракачанов обаче отрече при взривовете във ВМЗ да има руска връзка. България обаче не смята да преговаря с Русия за оръжейни лицензи, каза още Каракачанов.