Захариева прие за първи път у нас генералния секретар на Съюза за Средиземноморието

https://www.24chasa.bg/novini/article/7317117 www.24chasa.bg
Захариева обсъди с генералния секретар на Съюза за Средиземноморието Насер Камел възможности за общи проекти с Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Снимки МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди с генералния секретар на Съюза за Средиземноморието Насер Камел възможности за общи проекти с Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), на която България в момента е ротационен председател, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство.

„Амбицията на българското председателство е да работи за превръщането на ЧИС в проектна организация“, заяви министър Захариева пред госта си.

По покана на министър Захариева, това е първото посещение у нас на генерален секретар на организацията от създаването й през 2008 г.

Двамата събеседници обсъдиха възможността за сътрудничество в областта на почистването на Черно море от пластмасови отпадъци. Гостът отбеляза, че Съюзът за Средиземноморието има добра експертиза и желание да я сподели. Насер Камел допълни, че благодарение на стабилната политическа подкрепа Съюзът за Средиземноморието има опит в мобилизирането на национални, регионални и глобални фондове за свои проекти, предимно в областта на опазване на околната среда, образование и култура.

Насер Камел изрази благодарност към министър Захариева за поканата да посети България и за организираните му плодотворни срещи. По-рано през деня на разговори в Министерството на образованието и науката е била постигната договореност МОН да бъде домакин на събития на Съюза за Средиземноморието по въпросите на мобилността и образователната програма „Еразъм +“. В Министерството на околната среда и водите е била обсъдена възможността за общ проект между ЧИС и Съюза за Средиземноморието, с който именно по време на българското председателство на ЧИС да започне изпълнението на споразумение за сътрудничество между двете регионални организации.

Насер Камел беше впечатлен и от размаха на дейността и познанията на българския неправителствен сектор в сферата на правата на жените, подпомагането на младежта, миграцията, с чийто представители също разговаря.

България е член на Съюза за Средиземноморието от самото му създаване. Днес в организацията членуват всички 28 държави от ЕС, Лигата на арабските държави и 15 държави от Балканите, Северна Африка и Близкия изток, включително Израел.

„Интересът върху региона ни се завръща, а страната ви става все по-активен и важен член на Съюза за Средиземноморие“, сподели Насер Камел.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова - Професор Касчиев, мнозина сякаш разбраха мащаба на трагедията от аварията преди 33г. едва след сериала "Чернобил". Има ли някой интерес все още да не се говори много по тази тема? - Сериалът "Чернобил" се опира на действителни факти и показва отлично съветската действителност и ядрената индустрия.

Двама футболисти на "Левски" повториха звездата на "Барселона" Лионел Меси. Халфът Мартин Райнов и бразилецът Паулиньо повърнаха на терена по време на контролата със "Зенит" (0:1). Полузащитникът имаше неразположение в средата на първото полувреме. При Паулиньо то се прояви през втората част. И двамата повърнаха след прекъсвания за пиене на вода

Чудовищният сом се заплел в мрежи, атракция е на борсата в Тутракан Най-чудовищният сом в река Дунав е уловен! Рибари измъкнаха с мрежа воден гигант с тегло 125 кг в района на Русе, научи "България Днес". Сладководният хищник е истинско страшилище. Той е по-дълъг от човек, а огромната му паст може да погълне всичко, което мърда в реката.