Висшият адвокатски съвет: Няма да сме нещатни сътрудници на ДАНС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7318368 www.24chasa.bg
Ралица Негенцова Снимка: Архив

Не можем да бъдем поставени в положението на нещатни сътрудници на ДАНС. Това обяви Илия Колчев, адвокат и доктор по Национална сигурност. Той е поканен от Висшия адвокатски съвет да участва в работната група, която да промени закона за мерките срещу изпирането на пари. Промяната се наложи тъй като адвокатите съзряха опасност да донасят в ДАНС срещу своите клиенти и да се наруши адвокатската тайна. 

Заседанието на работната група започна в 13 часа, съобщи председателят на Висшият адвокатски съвет Ралица Негенцова на брифинг, на който отчете общото събрание на адвокатурата, което се проведе в събота. Тя съобщи, че още през юни 2016 г. съветът е реагирал на промените в закона за мерките срещу изпирането на пари. Било е изпратено становище до шефа на Финансовото разузнаване в ДАНС.

Адвокати, опозиционери на Негенцова, опонираха, че това не е вярно. На брифинга присъстваха и представители на фейсбук групата "Свободните адвокати", които призоваха за стачка и за оставката на Ралица Негенцова.

"Когато искаш стачка, трябва да целиш резултат. Точно сега отиваме на работна група, която да променя закона", отвърна Негенцова.

Други нейни противници я упрекнаха, че Висшият адвокатски съвет проспива законодателните предложения. Те настояха и за електронно гласуване, тъй като в момента адвокатурното ръководство се избира от делегати, а не от всички адвокати.