Контрабандата на цигари - 4,4%. Борисов: Така ще е и с горивата - да става бизнесът бял, за да не влизат в затвора (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7319231 www.24chasa.bg

Приходите от акцизи през 2018 г. са рекордни - 2,5 млрд. лв.

Делът на нелегалните цигари у нас е паднал до рекордно ниските 4,4% през последното тримесечие на 2018 г., показва традиционното изследване на големите тютюнопроизводители. Това е спад с 0,9 пункта спрямо третото тримесечие на миналата година и затвърждава устойчивата тенденция за намаляване на контрабандата от 2015 г. насам.

Най-много нелегален тютюн идва от Турция и Сърбия, но няма ясно обособени контрабандни райони в България. Водещите градове със стойности над средното за страната са Свиленград, Хасково, Плевен, Перник, Велико Търново. По-ниски нива, от друга страна, се отчитат в Русе, София, Варна, Шумен, Сливен.

България отчита най-нисък дял на цигари, непредназначени за пазара, в цяла Европа - както на едногодишна база, така и спрямо предходното тримесечие. Средното потребление на незаконни продукти в целия ЕС е около 10%, като повечето държави са над този процент.

Рекордни са и събраните приходи от акцизи през 2018 г. - 2,5 млрд. лв. “Това са стотици милиони повече в бюджета и

с това се дава

възможност за

увеличение на

учителски,

полицейски

заплати,

на съдии, прокурори”, изтъкна премиерът Бойко Борисов, който присъства на представянето заедно с финансовия министър Владислав Горанов, вътрешния Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров.

“Убеден съм, че до няколко месеца ще имаме същите резултати при горивата - мога да ви обещая. Тези, които не се съобразиха в цигарения и алкохолния бизнес, са в арестите. Да обърна внимание на бизнеса с горива, че усърдно работят службите. Съветвам ги да си приведат 100% бизнеса бял”, заяви премиерът.

“Първия месец ще седим, ще се червим, ще се гледаме, ако не сме си свършили работата, но на третия месец ще сме го направили. Всяка една от областните дирекции подава на Христо Терзийски (шефа на Национална полиция - б.а. ред.) справка какво е задържано като цигари и алкохол.

По същата схема

вече се

контролират

горивата”,

заяви още Борисов. Петролната и газова асоциация подала сигнали до МВР за съмнителни бензиностанции, по които в момента текат проверки.

Предстои въвеждане и на видеонаблюдение, а вече много са започнали да “скърцат”. “Защото не може да искаш да си правиш профилактика на измервателните уреди, когато ти идват танкери, да речем”, заяви Борисов и се обърна към службите: “За всяка претенция искам да имам видео. Да снимате с камера всяко движение на кораби, танкери. На филмче да видим дали действате правомерно, или неправомерно, дали толерирате, или не”.

Борисов призова и неправителствения сектор, асоциациите, малките и средните бензиностанции, както и петролната и газова асоциация да наблюдават всичко, което се случва, за да се постигнат по-добри резултати. “Целта ни е субективният човешки фактор да бъде сведен до минимум”, заяви премиерът.

Той наблегна и на факта, че борбата с контрабандата и при захарните изделия, месата и други рискови стоки също постига резултати. “От 2014 до 2019 г.

приходите са

с 50% повече

в бюджета - това прави от 29,4 на 43,9 млрд. лв.”, посочи Борисов.

Главният прокурор Сотир Цацаров наблегна на ролята на добрата работа на МВР и прокуратурата за постигането на резултати срещу контрабандата. Той припомни, че през изследвания период са разбити фабрики за нелегални цигари, а впоследствие са приети изменения в Наказателния кодекс, които позволиха наказуеми да са не само продажбата на такива стоки, а и производството и разпространението им под всякакви форми, включително вносът и износът на машини.

Според Петър Ганев от Института по пазарна икономика (ИПИ), провел паралелно изследване на дела на контрабандните цигари, около 11,7%, или 250 хил. българи, употребяват такива цигари, когато имат възможност. Това е една рискова група, за която трябва да се внимава и да не се разхлабва контролът, предупреди Ганев. Иначе резултатите от проучването на ИПИ съвпадат с тези на производителите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българската фигуристка Александра Фейгин се класира на историческото 17-о място на световното първенство в Сайтама (Япония). 16-годишната Саща се представи отлично във волната програма, като записа 108,62 точки. Тя събра обща оценка 165,31 т. Така се предвижи с три места напред спрямо класирането си след кратката програма.

Голмайсторът на "Милан" Кшищоф Пьонтек се развихри и за националния отбор на Полша. Той заби единствения гол за успеха с 1:0 над Австрия като гост. Пьонтек се появи като резерва след час игра, а само десет минути по-късно се разписа с глава. За талантливия футболист това беше едва трето участие в националния тим, но той вече има две попадения.

Финалистът от последното световно първенство Хърватия се измъчи яко при домакинството си на Азербайджан. "Шахматистите" стигнаха до труден успех с 2:1 след обрат. Изненадващо гостите започнаха по-добре. В 14-ата минута удар на Рамил Шейдаев бе спасен от вратаря Ловре Калинич. Пет по-късно отново той вече празнуваше втория си гол с екипа на своята