Нощна драма с буен болен скара шефове на спешната помощ и на психиатрията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7319270 www.24chasa.bg
Георги Гелев

Накрая нощувал в районното

Среднощна драма с агресивен психично болен и отказ да се изпрати линейка за междуболничен транспорт скараха шефката на Държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски” (бившата “Курило”) Цветеслава Гълъбова и шефа на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев.

Младият мъж бил закаран в “Курило” в понеделник вечерта с криза след употреба на дрога. “Водеха го 10 полицаи, те самите казаха, че не може да остане при нас, защото имахме един санитар и една сестра на работа, а униформените едвам го държаха”, обясни пред “24 часа” Гълъбова, която пусна и статус във фейсбук за случая. Тя е получавала заплахи във вайбър от бащата на болния мъж. 

“5 часа разкарвахме въпросното лице в линейката. Всички болници ни го връщаха с оправданието, че нямат легла, накрая се наложи да нощува във 2-о РУ”, обясниха от Спешна помощ. Трябвало в психиатрията да тушират агресията на мъжа с инжекция, както те направили с подръчни материали, преди да го закарат в полицията.

Случаят от вечерта още бил пресен, когато във вторник от психиатрията повикали линейка за настанен при тях пациент със съмнения за хепатит А. Такава не дошла и Гълъбова звъннала на мобилния на Гелев с молба за съдействие. “А вие вчера ми върнахте лудия, нали”, отвърнал той по думите на психиатърката. Посъветвал я да си купят собствена линейка. “Онемях от отговора на Гелев, не знаех, че отношенията ни са като в детската градина”, каза тя. Написала жалба до здравното министерство.

“От 15 октомври м.г. има заповед на д-р Гелев да не извършваме междуболничен транспорт”, обясниха от Спешна помощ и посочиха, че и по закон нямат право да го правят, ако случаят не е спешен. Затова и била отказана линейка за междуболничен транспорт на психичноболния, тъй като съмненията за хепатит не са спешен случай.

“Това са лични и безпочвени нападки, издаващи некомпетентност”, коментира д-р Гелев фейсбук статуса на д-р Гълъбова. И двете страни обаче са съгласни, че проблемът е в системата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска