Отнемат оръжие за превишена скорост

https://www.24chasa.bg/novini/article/7319287 www.24chasa.bg
Факсимиле от писмо, изпратено на столичанин в уведомление, че оръжието му ще бъде отнето заради актове за превишена скорост.

Полицията в цялата страна проверява за актове всички с разрешителни

Акция на МВР за отнемане на разрешителни за носене на бойно и ловно оръжие заради превишена скорост и други административни нарушения е в ход в страната от средата на януари, научи “24 часа”.

Всички полицейски управления са задължени да извадят от масивите си без изключения притежателите на огнестрелно оръжие и да проверят дали в последните 3 години са им налагани административни наказания и колко на брой. Ако се окаже, че актовете са три или повече, се стартира процедура по отнемане на разрешителното. Собственикът получава писмо с възможност да депозира в едномесечен срок възражения, обяснения или доказателства, че не е извършил нарушенията.

“Проверяваме всички, на територията на нашето управление има около 8000 души с разрешителни, всички с административни наказания по Закона за движение по пътищата получават писма”, обясниха от едно от полицейските управления в София.

Службите за Контрол върху общоопасните средства (КОС) са активизирани с писмо 3286р-1567 от 10 януари 2019 г., подписано от директора на Главна дирекция “Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски.

Основанието за заповедта е чл. 58, ал. 1, т.7 от Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества, според което разрешение за съхранение и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях не се издава на лица, които през последните 3 години са нарушавали 3 или повече пъти обществения ред.

“Има изискване на закона и ние просто го изпълняваме", лаконично коментираха вчера от Националната полиция.

Засегнатите от проверките граждани се заканват да обжалват решенията за отнемане. “Консултирах се с адвокат, който смята, че тази заповед е противоконституционна, защото заради административно нарушение се отнема моето конституционно право на самозащита”, коментира пред “24 часа” мъж от София. В последните 3 години той има точно три акта за превишена скорост и преди дни е извикан в полицейско управление, за да го уведомят, че ще отнемат бойния му пистолет за самозащита.

От МВР се позовават на тълкувателно решение №4 от 2008 г. на Върховния административен съд, според което основания за отнемане на разрешения за дейности с огнестрелни оръжия са административни нарушения, с които се засягат обществени отношения, свързани с реда, спокойствието и сигурността на гражданите.

Проверка на вестника обаче показа, че съдебната практика по въпроса е противоречива по отношение на тълкуването кои точно нарушения на пътния закон представляват нарушаване на обществения ред.

Така например Върховният административен съд оставя в сила решение на Административния съд в Хасково №70 от 22 март 2012 г. да не бъдат отнети две ловни карабини на мъж от Димитровград заради общо четири нарушения на пътя.

На 25 февруари 2009 г. той шофирал с превишена скорост в населено място, на 2 април паркирал неправилно камион и създал пречки за движението, на 22 октомври предизвикал катастрофа заради неспазване на дистанция, а на 13 юли 2011 г. бил хванат да шофира без застраховка “Гражданска отговорност”. Върховният съд приема, че шофирането с превишена скорост и катастрофата са нарушения на обществения ред, но неправилното паркиране и шофирането без “Гражданска отговорност” не са.

Поради тази причина отсъжда разрешителното на ловеца да не бъде отнемано, защото в неговия случай има само 2, а не необходимите по закон 3 нарушения на обществения ред за 3 години.

Само три месеца след това съдебно тълкувание обаче Върховният административен съд излиза с решение по адм. дело №7249/2012, в което приема обсолютно обратното – че шофирането с превишена скорост не е нарушаване на обществения ред.

“Излиза, че правилата се тълкуват различно и решението не зависи от закона, а от това на кой съдебен състав ще попаднеш”, коментираха адвокати.

Акцията по преразглеждане на разрешителните в момента засяга над 250 хиляди българи, които притежават повече от 350 хиляди единици бойно и ловно оръжие. По-голямата част от тях са на бивши полицаи, военни и хора от службите. 40 хиляди разрешителни за оръжие има в охранителните фирми и още около 50 хиляди за лична самозащита.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из