Банда с 2 офиса у нас изкарала 100 млн. евро с киберизмами

https://www.24chasa.bg/novini/article/7319384 www.24chasa.bg
Бандата, разбита у нас през ноември, също имала за лидер израелец. СНИМКА: МВР

Лидерът Гал Барак е задържан в София, чака екстрадиция в Австрия

Международна банда за киберпрестъпления, спечелила над 100 млн. евро, бе разбита при съвместна акция на австрийските, българските и чешките разследващи, съобщи АФП, като се позова на съобщение на полицията във Виена.

Бандата е използвала различни интернет сайтове, в които обяснявала, че търгува с криптовалути, както и бинарни опции. При тях има два варианта - например при залог от 100 долара, че курсът на еврото ще се повиши, печелиш още 75. Ако обаче цената падне, губиш парите си.

Жертвите на

групата винаги

губели

За лидер на групата е задържан израелецът Гал Барак, научи “24 часа”. Той е бил арестуван в София и чака екстрадиция. Евреинът е известен и като Вълка от София, пише сайтът fintelegram.news.

Групата му използвала два колцентъра в София, в които работели над 300 души. Единият бил на бул. “Цариградско шосе” 40, а другият на ул. “Черковна” 38 В. В тях била и инфраструктурата за поддържането на сайтовете, използвани за измамата.

От двата офиса

служителите се

обаждали на

европейци

и ги подканяли да инвестират. Обещавали големи печалби, а когато човек опитвал да изтегли парите, му казвали, че заради рязка промяна в стойността на криптовалутата е загубил всичко.

Групата била засечена от австрийците през 2017 г. Арестите са станали в края на януари и началото на февруари. За 2-те си години действие успели да изкарат около 100 млн. евро. Според fintelegram. news

групата е само

звено от

по-голяма

организация,

зад която стои израелецът Гери Шалон. Той е излежавал присъда за киберпрестъпления в САЩ, а днес е на свобода.

Подобна група, отново с лидер израелец, бе разкрита у нас в началото на ноември. Тогава зам. главният прокурор Иван Гешев и началникът на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев обясниха, че схемата е хит в Европа, а нашето разследване е първото със задържани. Групата използвала 2 колцентъра в София и звъняла на българи, но им било наредено да се правят на чужденци.

На дисплея на

жертвите

излизал

британски номер

Жертвите били убеждавани да инвестират в акции, злато и други платежни инструменти.

“Хора, които действат по подобен начин, са звънели и на мен”, каза тогава зам. главният прокурор Иван Гешев и уточни, че не знае дали мошениците, които са опитали да го изпързалят, са същите.

Разкритата тогава измамна схема е организирана от израелеца Давид Менахем, сърбина Михайло Матич и 28-годишната българка Мария Велчева. Бандата изкарала около 700 хил. лв. “Между двете групи няма общо освен схемата”, казаха разследващи.