Лаура Кьовеши: Винаги съм била независима, нямам нищо за криене

https://www.24chasa.bg/novini/article/7319428 www.24chasa.bg
Румънската кандидатка за поста главен прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кодруца Кьовеши СНИМКА: Ройтерс

Румънската кандидатка за поста главен прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кодруца Кьовеши заяви по време на изслушване в Европейския парламент, че изпълнява всички критерии за тази длъжност и увери, че ако бъде одобрена за поста, ще изпълнява задълженията си без никакво влияние от това, което се случва в Букурещ, съобщава Медиафакс.

"Наясно съм, че сте били изложени на негативни информации за мен. Нямам нищо за криене, на разположение съм за всякакви въпроси", подчерта Кьовеши по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, предава БТА.

Тя заяви, че отговаря на четирите критерия за длъжността, за която кандидатства, а именно да има най-малко 15 години стаж като прокурор, да не е била санкционирана дисциплинарно през последните три години, да не е сътрудничила на службите и да е получила много добра оценка при последното оценяване.

Бившата ръководителка на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) уточни, че не е имала сътрудничество с тайните служби в смисъла на политическа полиция. "Що се отнася до сътрудничеството с разузнавателните служби, не сме си сътрудничили в смисъла на политическа полиция", посочи тя.

На въпрос с какво може да бъде полезна като ръководител на Европейската прокуратура Кьовеши отговори: "Чрез собствения си пример, имам дълъг опит, свикнала съм да работят под стрес и обществен натиск (. . .) Прокурорът трябва да съблюдава правовата държава и да има силен морален компас (. . .) Само едно професионално и честно правосъдие може да се бори срещу престъпленията".

"За мен възстановяването на щетите е най-важното. НДБК наложи запор на имущество на стойност 2 милиарда евро. Развихме силни партньорства с международни колеги. Възстановените от нас суми нараснаха 10 пъти спрямо предишния период", изтъкна още бившата шефка на румънската антикорупционна агенция.

"По време на дейността си винаги съм била независима, спазвала съм законодателството, резултатите ми говорят вместо мен. Разследвала съм членове на различни политически партии, не само на една партия. Разследвала съм богати хора, с длъжности . . . Но независимостта, осигурена от закона, сега и изложена на опасност", подчерта още Кьовеши, която е един от тримата кандидати за ръководител на бъдещата Европейска прокуратура.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с