784 жалби са подадени до Комисията за защита на личните данни през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7321876 www.24chasa.bg
Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов СНИМКА: Архив

С повече от една трета са се увеличили жалбите до Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/ през миналата година и те са вече 784, отчете председателят на Комисията Венцислав Караджов пред парламента. Най-много са жалбите в телекомуникационния сектор и тези за осъществяване на видеонаблюдение.

След като изслушаха данните, депутатите приеха Годишния отчет за дейността на КЗЛД за 2018 г., предаде БТА.

В доклада специално внимание е отделено на дейностите по линия на Българското председателство на Съвета на ЕС и провеждането на информационно-разяснителна кампания в национален план относно новата европейска правна рамка в областта на защитата на личните данни в сила от 25 май 2018 г. След тази дата се забелязва повишаване на броя на постъпилите жалби.

Над 6000 администратори от публичния и частния сектор са участвали в разяснителната кампания, посочи председателят на КЗЛД. Трябва да се стигне и до малкия и средния бизнес и да се разясняват и на тях новите изисквания при обработването на лични данни, коментира той.

От КЗЛД отчитат неспазване на изискванията от лицата, които закупуват мобилни карти, и впоследствие те се използват за телефонни измами.

Венцислав Караджов отбеляза, че сериозен проблем се явява видеонаблюдението на автомобилите, т. нар. видеоадминистратори. Той посочи, че видеонаблюдението вече не се използва само в бизнеса, но и от физическите лица с цел защита на личната неприкосновеност, на имота и на семейството. Тези камери обаче заснемат публични места и имоти на други частни лица и тогава се появява проблем, особено в сградите етажна собственост, коментира Караджов. Той отбеляза, че бизнесът масово иска да използва видеонаблюдение в офисите, като не се спазва изискването в местата за почивка и в санитарните помещения да няма камери. Според председателя на Комисията трябва да има национално решение по отношение на видеонаблюдението - как могат да се събират тези данни, на кои органи може да се предоставят данните и в какви обеми.

Венцислав Караджов отчете още, че повече от година Комисията е работила по промените в Закона за защита на личните данни, които транспонират европейска директива и регламент. През 2019 г. предстои обсъждане на подзаконовата нормативна уредба в областта на личните данни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради