Моряци правели тайници в гипсокартон за хашиша, открит в Мировяне

https://www.24chasa.bg/novini/article/7323156 www.24chasa.bg
Част от откритите при акцията пакети с хашиш СНИМКА: Снимка: Мвр

Хашишът за 73 млн. лв., който бе спипан при операция "Сахара" през 2012 г., е докаран от Мароко до Бургас в тайници, изрязани в палети с гипсокартон, в трюма на кораба "Оушън лайън". Това потвърди защитен свидетел по делото, който се яви без да се крие в спецсъда.

"Изрязваха се тайници. Участваха почти всички с изключение на капитана, главния механик и още един-двама", заяви Атанас Атанасов при очна ставка. Той е бил член на екипажа, а сега е главен свидетел на прокуратурата. Разпитван е няколко пъти.

Според обвинението близо 500 пакета са прехвърлени в открито море от дървен кораб на "Оушън лайън". Наркотиците били опаковани в чували в три цвята, някои имали форма на куфарчета.

Корабът пристига на бургаското пристанище на 20 юни 2012 г., после пратката е откарана с камиони в софийското с. Мировяне. Наркотрафикът е разкрит, след като 132 от пакетите са спипани в камион на видинския ферибот на път за Белгия.

При очните ставки с Атанасов вчера имаше разминавания между неговите твърдения и думите на други свидетели. Един от тях чистосърдечно си призна, че не помни доста неща. "Моята памет не е като вашата. Аз съм на 80 г.", обърна се към съда Стайко С.

Корабът "Оушън лайън" вече е нарязан на скрап. Делото ще продължи през април с допълнителни разпити на свидетели. Някои от тях са били шофьори на камионите, с които дрогата е превозена от бургаското пристанище до складовете в Мировяне.