Съседите на Кремена месеци слушали скандалите - чували как Борислав я блъска в стената (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7323205 www.24chasa.bg
Доведоха Борислав Николов под стража във Варненския окръжен съд.

За 6 години жената е подала 6 жалби срещу съпруга си, но после ги оттегляла

Прокурорът: Обществото ни трябва да знае, че домашното насилие е неприемливо, недостойно, а вече и престъпно

Служебният защитник на обвиняемия намеква, че жертвата е била психически нестабилна и лекувана

Със скандал за дрехи и вещи, купувани по време на брака между Борислав и Кремена Николови, започнала фаталната последна кавга между тях на 24 февруари вечерта. 41-годишният мъж е арестуван заради смъртта на съпругата му два дни преди бракоразводното им дело.

В четвъртък Борислав бе доведен под стража в съдебната зала във Варна, но на заседанието не присъства нито един познат или роднина на семейството. Според прокуратурата може да се направи обосновано предположение, че именно той е нанесъл фаталните удари в главата на Кремена. Престъплението е станало в неделя, когато мъжът изнасял багажа си от квартирата им.

Преди да си

тръгне, пребил

жена си и я

зарязал в

жилището

Малко по-рано Борислав помолил майка си да му помогне за прибиране на вещите. Тялото на Кремена бе открито във вторник.

Вчера служебният му защитник обаче заяви, че когато клиентът и майка му са си тръгнали от апартамента, Кремена не просто не е била в безпомощно състояние, а е била адекватна и на крака и реално авторството на деянието не е доказано. Заради чистото съдебно и криминално минало на клиента си фактът, че работи и има постоянен адрес, той поиска Борислав да бъде под домашен арест. Съдът обаче го остави в ареста.

Според близки на Николови цялото им семейно съжителство е било съпътствано от постоянни скандали.

За 6 години брак Кремена е подавала 6-7 сигнала за домашно насилие срещу съпруга си, но е оттегляла жалбите броени часове след това. Въпреки това заради множеството сигнали полицията е издавала предупредителни протоколи срещу Борислав, за да овладее агресията си. В единия от случаите

Кремена

дори се е

освидетелствала,

след като

съпругът ѝ

счупил носа с

чиния

при поредния скандал.

“Борислав беше болезнено ревнив. Ровеше в телефона ѝ, четеше съобщенията. Всички знаеха, че имат проблеми и затова се развеждаха”, разказа приятелка на Кремена.

Негови колеги пък твърдят, че той им се е оплаквал от нейна изневяра. Виждали го да идва издран на работа и дори споделял пред тях, че съпругата му има психични проблеми.

“Чувал съм скандалите им, но не съм очаквал да се стигне дотам. От съседи съм чувал, че я блъскал в стената, че я биел. Никой не ги познаваше добре, жената особено не излизаше много, но за скандалите им знае всеки. Месеци наред чувахме панаирите им”, обясни пенсионер, който живее на IV етаж в блока на Николови.

Борислав пътувал дълго време по корабите, но от почти година започнал работа в златарски магазин във Варна. Кремена била преводач и преди години работела като екскурзовод.

Бракът им вървял трудно и имали сериозни проблеми, което ги накарало в крайна сметка да подадат молба за развод. Тъй като двойката няма деца и собствено жилище и реално няма какво да делят, разводът им трябвало да мине по взаимно съгласие. Делото било насрочено за 26 февруари.

Два дни по-рано Борислав започнал да си събира багажа и пламнал последният скандал. Самият той признава пред разследващите, че във фаталната вечер е имал сериозен скандал със съпругата си. Извикал майка си да му помогне да си събере нещата, да си вземе телевизора и да се изнесе.

“Становището на прокуратурата се базира на първосигнална версия. Първосигнална е, защото е на база на няколко обстоятелства, които са известни. Става въпрос за скандал между страните на 24 февруари. Скандалът е възникнал по повод на вземането на дрехи от общото жилище, в което той е живеел със съпругата си Кремена под наем. Има скандал, но той не е основание за становище, че авторството на деянието е безспорно установено. И преди този случай помежду им е имало скандали. Когато Борислав е викнал майка си, той е разчитал тя да прекрати скандала. Били са свидетели хазяинът и хазяйката.

В същото време няма преглед на Борислав от вещо лице, което да установи дали по тялото му има драскотини и белези от схватка, а един такъв побой и скандал предполага, че е имало такава.  

Ако имаше сериозен сблъсък, щеше да има следи от бой.

Варненската прокуратура, преди да информира медиите, нека да почука на една друга врата, да влезе в няколко регистъра да провери за какво става въпрос. Тогава нямаше да даде информация, че има жалби от Кремена срещу Борислав”, заяви в съда служебният защитник на обвиняемия Енчо Енчев.

С последните две изречения адвокатът намекна, че Кремена е била психически нестабилна и лекувана.

По думите на адвокат Енчев, след като Борислав и майка му си тръгнали, Кремена се качила на горния етаж, където живеят хазяите им, и позвънила на вратата. Но не е потърсила помощ от тях. Не е поискала да звъннат на Бърза помощ или да потърсят лекар. След това е слязла в апартамента си и се заключила.

Според държавното обвинение във фаталната вечер на 24 февруари скандалът между съпрузите ескалирал в побой, който довел до смъртта на Кремена. Извършената аутопсия показала, че причината за смъртта е масивен кръвоизлив в мозъка. Установени са множество кръвонасядания по кожата на лицето, различни области на гърба, горните и долни крайници, получени при удари със или върху твърди тъпи предмети.

Според патолозите

е възможно

Кремена да не е

починала веднага

и може да мине

дори час след

фаталните удари

в главата,

които да доведат до кръвоизлива, причинил смъртта.

На 25 февруари майката на Кремена звъняла дълго време на телефона ѝ, но след като дъщерята не вдигнала, подала сигнал в полицията. Била наясно с побоищата и цялата ситуация около развода на семейството.

На мястото били изпратени екипи на полицията и пожарната. Те успели да проникнат в жилището през балконската врата на втория етаж. Намерили Кремена мъртва в леглото. От показанията на съседите и заради множеството жалби, подавани от Кремена, разследващите прибрали съпруга за разпит и на 26 февруари той беше привлечен като обвиняем.

Единствените думи, които Борислав изрече в съдебната зала, бяха: “Нямам какво да кажа.”

Тъй като адвокатът му обвини Варненската окръжна прокуратура, че базирайки се на този конкретен случай, “прави реклама на промените в Наказателния кодекс, свързани с криминализирането на домашното насилие”, и.д. окръжният прокурор Радослав Лазаров обясни:

“Промените в Наказателния кодекс не засягат случая “Николов”, защото законът предвижда в случая едно и също наказание – затвор между 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Смъртта, такава, каквато е изяснена, не настъпва веднага. Причината обаче е изяснена. Първоначалният етап на разследването не позволява по-детайлен коментар на събраните факти и обстоятелства.

Съдът обаче, който е необходимо да ги преценява, ги е оценил като достатъчни, за да вземе най-тежката мярка за процесуална принуда. Фактът, че жилището е било заключено, след като той е напуснал дома, а не е имал ключ, доказва само това, че друг не е влизал, за да я бие.

Няма да коментирам упреците на адвокат Енчев, достатъчно е обществото да знае, че домашното насилие е неприемливо, недостойно, а вече престъпно от гледна точка на нашия законодател. Това не е реклама, това са факти.

Авторството на деянието в конкретния случай предвид събраните доказателства е установено. Безспорно съществува презумпцията за невинност и окончателно авторството на деянието ще бъде установено след влязла в сила присъда”, каза прокурор Радослав Лазаров.