Ирена Соколова: На БСП демокрацията им пречи, с този лидер си купиха слон

https://www.24chasa.bg/novini/article/7326491 www.24chasa.bg

"На БСП демокрацията им е в повече и им пречи по думите на лидера им. При всички случаи опозицията успява да катализира процеса. Отсъствието им в момента помага за по-лесно приемане на решение. Това, което пречи обаче е смисълът на това, което парламентарната демокрация носи. Защото това носи смисъла и усещането за демократичен процес. Гледаш половината зала празна и се питаш "това ли ни е държавата". Това заяви пред "Канал 3" Ирена Соколова – областен управител на област Перник и председател на Жени ГЕРБ по повод отсъствието на БСП от парламентарната зала.

"Кворумът е задължително условие и ще се събере, защото и в малката и в голямата коалиция има пълно съзнание, че мандадът трябва да бъде завършен. Няма нито едно управление, което да сочи, че това управление трябва да приключи", каза Соколова и като аргумент за това изтъкна икономическия растеж на страната ни.

"Имаме 3,5% национален растеж. Това, което бихме могли да продължим да правим е всъщност да увеличаваме ресурсите и благосъстоянието. И това е факт", категоричен е областният управител на Перник.

Тя коментира постоянните скандали, които тресат коалиционния партньор "Обединени патриоти", но според нея те не бива да се приемат с притеснение.

"Това е манталитетно там. Търсенето на надмощие там е същностна характеристика. Тя не показва проблем. Тя не носи напрежение. Тези размяна на реплики, това е типично за тях. Крайното поведение е характеристика и на трите фракции. Те обаче много далновидно успяват да преформулират целите. Каквото и да ги държи заедно, умното поведение изисква обединение и те го правят", коментира Соколова.

Тя дори изрази мнение, че въпреки вече дадените заявки за отделно явяване на евроизборите, Патриотите всъщност ще бъдат заедно.

"Там има игра на тронове от време навреме, но в крайна сметка излизат мъдро и мисля, че ще излязат заедно с листа", каза председателката на женската организация на ГЕРБ.

Тя се противопостави на позицията, че всъщност разделно явяване на Патриотите може да помогне на ГЕРБ.

"Да кажем, че модерната напоследък пронационалистка политика и заявката за такава печели изключително много електоратите. Виждаме го и в ЕС. В Италия двете такива сили, въпреки че имат коренно различни политики, успяват да се обединят.

Електоратът на "Обединените патриоти" обаче заради тези възгледи не може да бъде електорат на ГЕРБ. ГЕРБ е е националноотговорна партия, но никога не излиза с такива дръзки заявки. Ние излизаме с конкретни обещания", каза Соколова.

И даде за пример политики и свършена работа от ГЕРБ, които са били считани за немислими, на са станали факт. Като например увеличението на заплатите на учителите.

"Тази политика е реална, тя е истински националноотговорна", заяви Соколова.

Относно упреците на БСП, че ГЕРБ отделя средства само за общините, ръководени от тяхната партия, но не и от тези на левицата тя бе категорична.

"Когато БСП се изкажат, 50 нюанса наглост са малко. Веднага ще дам пример. Област Перник има 6 общини. Четири са на ГЕРБ, в една имаме независим кмет, в една е на БСП - Ковачевци. Само Перник е получила 136 хил. лв. От останалите общини на ГЕРБ – те са получили 0 лева", каза областната управителка на Перник и обясни, че ГЕРБ подкрепя "общини и проекти, които са в движение".

Вижте още интервюта и коментари!

Соколова коментира и създалата се ситуация в Изборния кодекс относно преференциите. Тя се застъпи за идеята, че всъщност трябва да бъде увеличен техния праг.

"Ако беше проследено във времето диалогът и обсъждането по отношение на Изборния кодекс, щеше да се види последователността на тази политика. Съобщенията в ЦИК сочат, че една част от преференциалния вот води до девиации. В една малка община 7% преференциален вот означава, че с 15 гласа може да промениш много неща. И това, особено в малките общини, в малките формации, може да доведе до пълна подмяна", каза Соколова.

"Преференциите много по-малко влияят на големите партии. При малките партии опорочаването на желанието е пълно. Нашата идея беше да подкрепим желанието за тази промяна. На нас това не ни пречи. Имаше такива обаче, които искат такава промяна. Ситуацията, която се получи, обаче показа, че ГЕРБ може да се вслуша в хората", заяви Соколова.

И отново се върна на темата за бойкота на БСП в парламента. По думите ѝ за него е виновен изцяло Корнелия Нинова. Тя припомни един английски израз, че "когато се поддаваш на влияния рано или късно си купуваш слон".

"БСП с този лидер си купиха слон. Нямат шанс да бъдат навън и да бъдат адекватни на процеса. Няма основания", заключи Ирена Соколова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из