Камионите спират за 6 часа днес, две ленти за прибиращите се през Владая

https://www.24chasa.bg/novini/article/7327404 www.24chasa.bg
Камионите над 12 тона, които са на пътя в 14 часа днес, трябва да отбият встрани и да изчакат там до 20 часа. СНИМКА: Йордан Симeонов

Най-големите задръствания ще се образуват на местата с големи ремонти - тунела “Витиня” на магистрала “Хемус” и тунелите в прохода

Днес от 14 до 20 часа ще бъде ограничено движението на камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщи Агенция “Пътна инфраструктура”.

Очаква се през последния от трите почивни дни стотици хиляди автомобили да се придвижват към столицата и големите градове.

Ограничението за камионите е, за да се повиши безопасността, както и да се увеличи пропускателната способност на инфраструктурата в края на дългия уикенд.

Съвместната заповед на АПИ, КАТ и ДАИ важи за всички автомагистрали, както и за целия път от Благоевград до Кулата, от пътен възел “Коритна” до Шумен през Велико Търново, пътя Русе-Велико Търново, от ГКПП Калотина до София, Варна-Бургас, за целия околовръстен път на столицата и за пътя Бургас-Царево. Тя не засяга единствено камионите, превозващи бързо развалящи се продукти, както и живи животни или опасни товари.

Ако камион, който е обхванат от забраната за движение, бъде заварен в 14 часа на пътя, водачът му трябва да отбие в най-близката отбивка и да остане там в продължение на 6 часа.

Въпреки забраните в пиковите часове както винаги в такива дни придвижването ще е трудно в района на тунела “Витиня” на магистрала “Хемус”, където движението все още е двупосочно в тръбата в посока Варна, както и в прохода “Витиня”, където движението е в една лента поради ремонт на подпорната стена.

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност през светлата част от денонощието ще има две ленти за влизащите в София. Временната организация е още от пътен възел “Даскалово”, където се свързват магистралите “Люлин” и “Струма”.

В неделя имаше над 15-километрова опашка от тирове на Гранично-контролно пропускателния пункт “Капъкуле” и малко по-къса на другия пункт с Турция - “Хамзъбейли”. Причините за натрупването, което вероятно ще продължи и в понеделник, са две - засилен износ на стоки от Турция за страните от Западна Европа и по-малкото дежурни служители в българския митнически пункт по време на почивните празнични дни.

Много водачи се оплакаха, че за да преминат краткото разстояние от 15 километра, им се налага да чакат по 4-5 дни, и то при липса на заведения и други удобства в тази отсечка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.