Вълчев: С електронно обучение разширяваме обхвата на учениците

https://www.24chasa.bg/novini/article/7327958 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев. Снимка Архив

Електронно обучение е начин за разширяване на обхвата на учениците. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на конференция за развитието на българските неделни училища, цитиран от Нова телевизия. Форумът, организиран от Асоциация „Малага-България“, събра представители на училища от Великобритания, Канада, Австрия, Германия, Кипър, Украйна и Испания.

Предвижда се да има и обучение на учителите, което ще им позволи да подготвят по-добре учениците за сертифициране на компетентностите им по „Български език и литература“ по общата европейска езикова рамка. Училищата, които увеличават броя на учениците в друго населено място, откриват обучения на втори и трети адрес, провеждат тестове за сертифициране на знанията по български език и увеличават броя на децата в подготвителна група ще получават допълнителни средства от българската държава.

Създава се и възможност за подготовка на кандидат-студенти за прием в български висши училища. Във форума участваха представители на IT фирми от България, които предоставят възможности за електронно обучение в чужбина, както и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ПУ „Паисий Хилендарски“.

11 105 438 лева е отпуснала българската държава за 205 неделни училища. В Испания те са 50 и ги посещават 3 500 деца. Близо 2 милиона лева от бюджета на МОН се отделят за обучението и дейностите по фолклор и родолюбие за училищата в Испания тази година.