Макрон предлага минимална европейска заплата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7328544 www.24chasa.bg

Ексклузивно за “24 часа” и още 27 водещи европейски вестници - обръщение на френския президент към гражданите на ЕС

Еманюел Макрон предлага план за възраждане на Евросъюза

Социален щит за всеки европейски работник, който да му осигурява еднакво заплащане на едно и също работно място и минимална европейска заплата, съобразена с всяка страна и договаряна колективно всяка година.

За това настоява френският президент Еманюел Макрон в статия, предоставена на “24 часа” и други водещи медии в европейските държави. В статията френският президент очертава визия за европейско обновление в навечерието на изборите за Европарламент.

Еманюел Макрон прави необичаен ход, обръщайки се директно към гражданите от целия Европейски съюз.

"След няколко седмици, европейските избори ще бъдат решаващи за бъдещето на нашия континент. Никога, от Втората Световна война насам, Европа не е била така необходима. И така застрашена", пише президентът на Франция.

Той предлага създаването на Европейска агенция за защита на демокрацията, чрез която да бъдат защитени изборните процеси в отделните страни членки срещу манипулации и кибератаки.

"Трябва да забраним финансирането на европейски политически партии от чужди сили. Трябва да прокудим от Интернет, чрез европейски правила, всяко изразяване на омраза и насилие, защото уважението към индивида е темел на нащата цивилизация на достойнството.", предлага Макрон.

Според него "трябва да направим реформа на политиката ни в областта на конкуренцията, да положим нови основи на търговската ни политика : да налагаме санкции или да забраним в Европа предприятия, които извърщват посегагелство спрямо нашите стратегически интереси и изконни ценности, като екологични стандарти, защита на данни или справедливо плашане на данъци ; и да заявим, при стратегическите производства и обществени поръчки, европейска преференция, както правят нашите американски и китайски конкуренти".

Европа трябва не само да регулира гигантите в цифровия свят, създавайки европейски надзор над големите платформи, но и да финансира новостите, предоставайки на Новия европейски съвет за иновации бюджет, сравним с бюджета на Съединените щати, за да застане начело на всеки технологичен пробив, като изкуствения интелект, предлага френският президент.

Макрон призовава да се свика Конференция за Европа до края на тази година, на която да бъдат предложени всички необходими промени в политическия проект и която да начертае пътна карта за ЕС.

Цялото обръщение на Макрон четете тук.