НОИ се усъмни в болнични за 344 629 дни, отмени за 96 697

https://www.24chasa.bg/novini/article/7328546 www.24chasa.bg
Заради грипните епидемии най-много болнични се издават през зимата.

Държавата е платила 404 млн. лв. за обезщетения, бизнесът губи 170 млн. лв.

20 194 съмнителни болнични листа за 344 629 дни отпуск е оспорил Националният осигурителен институт през 2017 и 2018 г. Успели са да отменят обаче едва 6264 листа за 96 697 дни. Това показва статистиката на НОИ.

Болничните листове се отменят само ако при издаването им лекарят е нарушил наредбата или е допуснал техническа грешка.

НОИ автоматично проверява още при приемането на болничните листове дали вписаният уникален номер съответства на номера, който е предварително предоставен на съответния лекар или болница.

От НОИ правят и автоматични контролни проверки, свързани с лечебни заведения, за които е установено, че издават значителен брой болнични листове, или такива с голяма продължителност на временната неработоспособност за определени заболявания. От данните, които постъпват в института обаче, не може да се прецени дали болничният е издаден основателно и дали продължителността му съответства на диагнозата.

През първите девет месеца на 2018 г. са издадени 2 млн. болнични листа, а платените по тях пари са за над 404 млн. лв., като

изплатените дни

са над 13 млн.

Средното обезщетение на един лист, което е платил НОИ, е за 195,79 лв. Институтът обаче не покрива първите три дни, те се плащат от работодателя. Средно на ден обезщетението е за 30, 81 лв. През миналата година обаче болничните листове леко намаляват, сравнено с 2017 г., отчитат от НОИ.

Най-много обезщетения по болест се ползват в столицата - над 603 хил. болнични, като в София и обезщетението е най-високо - 37,6 лв. В Пловдив болничните листа са 3 пъти по-малко от софийските - 220 хил. със среднодневно обезщетение около 29 лв. Във Варна издадените болнични са за 115 хил. дни. Най-малко пък са боледували във Видин, като там са издадени 12 хил. листа от доктори за близо 2 млн. лв.

От статистиката става ясно, че жените са били по-често в болничен. Причината е, че те се грижат повече за болните си деца.

Най-много болнични са ползвали хората над 65 г., като общият брой обезщетения при тях е бил над 90 хил. Следват хората на 57 и 58 г. Едва 333 обещетения пък са платени на хората до 18 г.

Болнични за 3 466 797 дни са изписали от медицински центрове, докато лекарите от онкологичните диспансери са оставили вкъщи пациентите си за общо 202 хил. дни.

Бизнесът губи около 170 млн. лв. от болнични. Наблюденията на работодателите показват, че

всеки трети

болничен лист

е неправомерно

използван,

а и те рязко се увеличават около празниците и почивните дни. Това е причината от години бизнесът да настоява за реформа при издаването на болничните.

В момента първите три дни от временната нетрудоспособност са за сметка на работодателите, които обаче предлагат или да са за сметка на служителите, или НОИ да плати цялата сметка. Една от идеите е през първите три дни от болничния лист работникът да получава по 50% от осигурителния си доход, а не 70%, както е сега.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Химическата кастрация като наказание за сексуално насилие и педофилия стана обсъждана тема през последните дни. След бруталното убийство и блудство над 7-годишната Кристин от 21-годишния Мартин Трифонов в сливенското село Сотиря от ВМРО предложиха и у нас химическата кастрация да бъде наказание за извергите.

Обезглавена е Пастирката в Русе! Емблематичната статуя, която се намира в Парка на младежта в дунавската столица, е грозно поругана, алармираха пред "България Днес" будни граждани. От монумента са отчупени части, а грозната гледка е факт повече от месец, като досега не са взети мерки за облагородяване на мястото.

Къща от слама и глина е започнал да строи актьорът Фахрадин Фахрадинов. Макар и да звучи като нов прочит на приказката за "Трите прасенца", звездата от сериала "Забранена любов" напълно сериозно е решил да превърне двуетажната постройка край София в свои дом. Макар и непозната, технологията за строеж със сламени бали от години се използва в