Китай ще завърши новото си изкуствено слънце тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/7329141 www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Китай има планове да завърши изграждането на токамак HL-2M, или „изкуственото слънце", тази година, постигайки температура на йоните от 100 милиона градуса, заяви Дуан Сюжу, представител на Китайската национална ядрена корпорация, в кулоарите на годишната сесия на 13-ия КНПКС, предава bulgarian.cri.cn.

Токамак е експериментално устройство, в което се създава и удържа високотемпературна плазма. Основната цел е да се постигне управляем термоядрен синтез като се възпроизведе процеса, който Слънцето използва за генериране на енергия, за да се предостави почти неограничена чиста енергия.

Достигането на температура над 100 милиона градуса по Целзий е едното от трите предизвикателства пред учените за постигането на ядрения синтез. Счита се, че температурата в сърцевината на Слънцето достига 15 милиона градуса по Целзий, което означава, че тази на йона в ядрото на устройството ще е седем пъти по-висока.

Другите две предизвикателства пред учените са сливането в ограничено пространство в дългосрочен план и осигуряването на достатъчно висока плътност. „Плазмата на изкуственото слънце е съставена предимно от електрони и йони, а съществуващият китайски токамак достигна температура на електроните от над 100 милиона градуса по Целзий в основната част на плазмата и 50 милиона градуса по Целзий на йоните. Това са йоните, които генерират енергия в устройството.", каза пред медии Дуан Сюжу. „За да качим температурата на йоните до над 100 милиона градуса по Целзий, ние се нуждаем от по-високи параметри на устройството, да впръсква и абсорбира повече енергия и да оперира с по-модерен режим на работа", добави ученият.

Международният термоядрен експериментален реактор е мащабен международен научен проект, в който си сътрудничат 35 държави, сред които Китай, Русия и САЩ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Искането и приемането на рушвет от служител в ДАИ не е престъпление, заслужаващо затвор. Щом държавният служител е човек с добра характеристика и чисто съдебно минало, той без проблеми може да избегне влизането на топло. Това става ясно от прелюбопитно решение на Окръжен съд - Хасково. За капак шокиращата присъда преди няколко дни е потвърдена и

Надя Панкова - Професор Касчиев, мнозина сякаш разбраха мащаба на трагедията от аварията преди 33г. едва след сериала "Чернобил". Има ли някой интерес все още да не се говори много по тази тема? - Сериалът "Чернобил" се опира на действителни факти и показва отлично съветската действителност и ядрената индустрия.

Двама футболисти на "Левски" повториха звездата на "Барселона" Лионел Меси. Халфът Мартин Райнов и бразилецът Паулиньо повърнаха на терена по време на контролата със "Зенит" (0:1). Полузащитникът имаше неразположение в средата на първото полувреме. При Паулиньо то се прояви през втората част. И двамата повърнаха след прекъсвания за пиене на вода