5 часа министър дава показания за посредника “Булброкърс” на Прокопиев за сделка при Дянков и Трайков (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7330712 www.24chasa.bg
Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Емил Караниколов (от ляво на дясно) преди делото СНИМКА: Йордан Симeонов

От ДАНС проверили продажбата на държавния дял в ЕРП-тата след подозрения за манипулации, разказа пред съда Емил Караниколов, който през 2011 г. е шеф на Агенцията за приватизация

Двама агенти на ДАНС, които отговарят за Българската фондова борса, са преглеждали документите преди продажбата на държавния дял в трите електроразпределителни дружества.

Причината е, че имало съмнение за манипулации през 2011 г. Това разказа министърът на икономиката Емил Караниколов в спецсъда във вторник. По онова време той е ръководил Агенцията за приватизация.

Караниколов

бе първият

разпитан

свидетел

по делото срещу

бившите

министри

на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, издателя Иво Прокопиев и трима мениджъри от свързаното с него дружество “Булброкърс”. Те са подсъдими за продажбата на дела на държавата от 33% в електроразпределителното дружество ЕВН през 2011 г.

Според прокуратурата държавата е била ощетена с 1 276 618 лв. Тримата мениджъри на “Булброкърс” пък оценили за по-малко пари 51 612 акции и щетата от това била 7 457 553 лв. От действията на Трайков държавата е загубила близо 21 млн. лв. Бившият министър на икономиката, чийто наследник днес е Емил Караниколов, е обвинен в умишлена безстопанственост, защото не опазил повереното му държавно имущество като министър.

5 часа продължи разпитът на Емил Караниколов. Той твърди, че преди продажбите на държавните дялове в трите дружества с него се свързала Бистра Илкова, бивш шеф на фондовата борса.

“Тя ме предупреди, че се готви минипулация на борсата по реализацията на трите пакета”, разказа Караниколов. По време на разговора им Илкова не успяла да му обясни къде е порокът.

Бистра Илкова обаче днес отрича да е имало подобна среща.

“Абсолютно никога не съм казвала такива неща на никого. Нито съм имала информация, нито съм била в час с тези сделки”, коментира пред “24 часа” Илкова.

Емил Караниколов през 2011 г. се свързал веднага със зам.-шефа на ДАНС Веселин Марков, който изпратил двама служители за проверка. Агентите обяснили на шефа на приватизацията, че най-чистият механизъм за продажба на държавни дялове е през фондовата борса. Караниколов говорил и с шефовете на борсата, които го

уверили, че

манипулации

не може да има,

защото сървърът е в Германия. “Накрая май се оказа, че не е в Германия, но това е друга тема”, вметна министърът.

Причината да се продава държавният дял в трите електроразпределителни дружества била, че “дълги години държавата не получавала дивидент от миноритарното си участие”.

Трайчо Трайков предложил продажбата да се извърши през фондовата борса. При този тип сделка е задължително участието на инвестиционен посредник.

Според Караниколов слабостта била, че Надзорният съвет на Агенцията за приватизация не можел да осъществи последващ контрол. Затова самият той

държал за

сделките

да бъде избран

международен

инвестиционен

посредник,

а не български.

“Но ми беше отговорено от един от двамата министри, че няма смисъл да търсим международен посредник”, каза Караниколов. На уточняващия въпрос на прокурора Емил Петров: “Защо?”, министърът на икономиката обясни: “Защото възнагражденията не са големи”.

Инвестиционният посредник при продажбата на 33% държавен дял в “ЕВН-България-Електроразпределение” е “Булброкърс”, която е част от “Алфа финанс холдинг” АД с председател на Съвета на директорите Иво Прокопиев.

Караниколов имал много разговори със Симеон Дянков и Трайчо Трайков преди продажбата на държавния дял в ЕВН. Той обясни, че първо трябвало да се продаде делът на държавата в Е. оn. Заради това била създадена и работна група, която да изработи критериите по избор на инвестиционен посредник. Било решено, ако един посредник участва в една сделка, да не участва в другите две.

На голяма среща при Дянков от

Е.on помолили

за 6 месеца

отсрочка, защото

били в процес на

продажба на

мажоритарния

дял,

чиято цена можела да падне при продажба на миноритарния. Освен това от дружеството попитали защо започват точно от тях. Така стартирала процедурата по продажбата на дела на държавата в ЕВН.

Според прокуратурата Прокопиев убедил Дянков да изберат “Булброкърс” за инвестиционен посредник. Дружеството упълномощило “Булброкърс комерс”, който обаче не бил вписан като независим оценител на акции. Обвинението твърди, че са дадени по-ниски цени на акциите.

Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев отново обявиха, че не разбират в какво ги обвиняват. Делото продължава днес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца