Радев: Непостоянното законодателство нанася най-голям удар на малкия и среден бизнес (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7332934 www.24chasa.bg
Снимки: Прессекретариат на президента

Ние разглеждаме марката "Произведено в България" като нещо, което да консолидира все повече политици, управници, бизнес, общество в подкрепа на българското предприемачество и производство, а това значи ясна, предвидима и устойчива нормативна среда, защото непостоянното и неустойчиво законодателство нанася най-голям удар на малкия и среден бизнес. Това заяви президентът Румен Радев на връчването на годишните награди за български производители "Златна мартеница" на сдружението "Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес", предаде БТА.

Държавният глава изтъкна необходимостта от ускорени процедури за регистрация и разрастване на бизнес, защото, по думите му, най-голямото предимството на малкия бизнес е неговата бързина и гъвкавост. Когато те се задушават нормативно, този бизнес губи най-важното си предимство и става невъзможно да се конкурира на международния пазар спрямо страни, където тези процедури са два - три пъти по-бързи, каза президентът и посочи, че това означава еднакви критерии и условия за достъп до обществените поръчки. Това, по думите му, няма как да стане без електронно правителство, което ще гарантира прозрачност и равнопоставеност и ще осигури лоялна конкуренция.

Държавният глава посочи още, че са нужни повече стимули за малкия и среден бизнес, който е инициативен, иновативен, гарантира повече младежка заетост и работи с науката и образованието и за по-висока добавена стойност. Това означава и гаранция от държавата за защита на собствеността и възвръщане на доверието в правораздавателната система, каза президенът. Това, по думите му, изисква консолидиране на усилията, ако искаме България да бъде страна, която да разпростира марката "Произведено в България" по света.

Марката "Произведено в България" има смисъл далеч отвъд производството на стоки с високо качество и услуги, тази марка ни зарежда с позитивизъм, със самочувствие и надежда, че можем, че успяваме, че имаме бъдеще като българи в един свят на все по-жестока конкуренция, заяви държавният глава.

Президентът изтъкна важността на това, че расте броят на участниците в този конкурс - български предприемачи, производители, финансисти, представители на сферата на търговията и услугите в широк спектър от селско стопанство до IT сектора. Държавният глава посочи, че е важно, че се номинират и политици и представители на медиите, които работят в подкрепа на българския бизнес.

Президентът връчи "Златна мартеница" на българска търговска верига, като поздрави ръководството на компанията за това, че е успяло да направи така, че на щандовете на неговата верига да продава най-важното - доверието.

Награда получи и Йордан Цонев, зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. В тези трудни години за българския бизнес награда към политик е сериозно предизвикателство, каза Цонев и допълни, че я приема повече като ангажимент към бъдещето, към бизнеса, отколкото като признание за стореното до този момент. Не е трудно да бъдеш защитник на българския бизнес, когато работиш от и за партия като ДПС, която от създаването си винаги е защитавала бизнеса и в частност българския, каза заместник-председателят на ПГ на ДПС.

Цонев заяви, че сме на сериозен кръстопът и се нуждаем от програма за ускорено икономическо развитие. Той изтъкна, че почти половината на коледното обръщение на почетния председател на партията Ахмед Доган е било насочено към българския бизнес и към необходимостта страната да поеме по пътя на ускорено икономическо развитие. Цонев представи програмата на ДПС за "Ускорено догонващо икономическо развитие на България" , като изтъкна, че един от най-важните икономически показатели е БВП на глава от населението. При влизането ни в ЕС той е бил 20,1 на сто от средния за Общността, а след десет години е 25 процента - пет процента за десет години, с този темп ще догоним средния за Европа за 150 години, мотивира Цонев необходимостта от ускорено и догонващо икономическо развитие на страната.

Той изтъкна, че програмата на партията включва именно това - такъв темп на развитие на икономическото развитие, базиран на подкрепа на родното производство, насърчаване и подкрепа на инвестициите чрез активно участие на държавата във всички фази на инвестиционния процес. Ето обърнатите полюси на зависимост - не инвеститорите да молят държава, а държавата да прави това за инвеститорите, изтъкна Цонев. Сред другите приоритети в икономическата програма на партията Цонев открои насърчаването на икономиката на знанието, на внедряването на високи технологии, подкрепа на IT сектора, развитие на зелената икономика. Цонев изтъкна, че всички политици трябва заедно да обсъдят приоритетите на страната и отбеляза, че ДПС възлага големи надежди на президентската институция да помогне този процес да се случи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Уейн Рууни отново загази. Нападателят на "ДС Юнайтед" беше изловен да влиза в асансьор на хотел с жена в 05,30 ч. сутринта след 7-часово парти с други играчи. Това се случи след загубата на неговия тим от "Ванкувър" с 0:1. 33-годишният бивш национал на Англия едва спаси брака си на няколко пъти, след като в медиите се появиха доказателства за

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на