Ливадна птица от изчезващ по света вид живее в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7333007 www.24chasa.bg
При проектиране на високи сгради в София да се търсят решения за опазване на птиците, препоръчват експертите. СНИМКА: “24 ЧАСА”.

Над 1/3 от зелените площи в столицата са частна собственост

Световно застрашеният вид птица ливаден дърдавец обитава София. Това е било установено от екипа на общинската инициатива “Визия за София” при изследване на биоразнообразието в столицата.

Проучването включва картиране на зоните с концентрация на биологично разнообразие, списък на природните местообитания и видовете растения и животни, определяне на индикаторни видове, чрез които да се следи състоянието на средата, и изготвяне на методика за мониторинг.

Ливадният дърдавец се среща у нас, но експертите не са очаквали да го регистрират в София. Птицата

е колкото

пъдпъдък

на големина и е прелетен вид. Зимува в Африка и на остров Мадагаскар.

Иначе основното заключение в анализа е, че в София има много богато биоразнообразие и на сравнително малката територия на общината се срещат голям брой видове растения и животни. Около 9% от града са важни защитени територии и зони. И макар да е най-големият и гъстонаселен български град, е успяла да запази много диви територии.

Определени и картирани са 33 зони с концентрация на биоразнообразие. В тях са идентифицирани 1195 вида животни и растения и 47 типа природни местообитания. Предлагат се индикаторни видове, които да служат като инструмент за запазване на природното наследство. Например няколко вида бръмбари и горски мравки като индикатор за състоянието на горите. Сред другите такива видове са балканската пъстърва, белият щъркел, лалугерите, прилепите и др.

Изследването посочва като проблем

сблъсъка на

птици с

остъклени

фасади на нови

високи сгради Препоръчва се при проектиране и строителство да се търсят технически решения за опазването им.

36% от зелените площи пък са в частни имоти, сочи друго изследване на “Визия за София”. То е посветено на идеята за зелените клинове на столицата. Те заемат общо площ от 6800 дка. 39% от тях са общинска собственост, 19% - държавна, а 6% - друга или неясна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова - Професор Касчиев, мнозина сякаш разбраха мащаба на трагедията от аварията преди 33г. едва след сериала "Чернобил". Има ли някой интерес все още да не се говори много по тази тема? - Сериалът "Чернобил" се опира на действителни факти и показва отлично съветската действителност и ядрената индустрия.

Двама футболисти на "Левски" повториха звездата на "Барселона" Лионел Меси. Халфът Мартин Райнов и бразилецът Паулиньо повърнаха на терена по време на контролата със "Зенит" (0:1). Полузащитникът имаше неразположение в средата на първото полувреме. При Паулиньо то се прояви през втората част. И двамата повърнаха след прекъсвания за пиене на вода

Чудовищният сом се заплел в мрежи, атракция е на борсата в Тутракан Най-чудовищният сом в река Дунав е уловен! Рибари измъкнаха с мрежа воден гигант с тегло 125 кг в района на Русе, научи "България Днес". Сладководният хищник е истинско страшилище. Той е по-дълъг от човек, а огромната му паст може да погълне всичко, което мърда в реката.