Петков: Не очаквам нови протести от майките заради индивидуалната оценка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7334173 www.24chasa.bg
Бисер Петков пред журналисти в парламента СНИМКИ: Румяна Тонева

Не очаквам нови протести от майките заради изготвянето на индивидуалната оценка. Това заяви социалният министър Бисер Петков пред журналисти в парламента за недоволството от страна на част от майките за изготвянето на документа, по който ще се прави индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания.

"В много кратки срокове след приемането на Закона за хората с увреждания, който е в сила от 1 януари, министерството трябваше да разработи проекти на подзаконови нормативни актове, един от които е проект на методика за индивидуална оценка на потребностите. Това стана наистина в много кратки срокове от около месец и половина в работна група, в която участваха представители на двете сдружения на протестиращите майки. Диалог имаме и той продължава и сега. Изрично, когато стартирахме общественото обсъждане на проектите, се разбрахме, че в този срок ще продължи диалогът. Убеден съм, че именно в рамките на диалога, ще отпаднат основателните притеснения, защото според мен има и неоснователни, че тази оценка няма да бъде справедлива и обективна", коментира Петков. И припомни, че въпросникът за индивидуалните потребности, който се изготвя, е добре подготвен спрямо примери от други държави и документи. Според него именно така ще може да се даде възможно най-справедлива индивидуална оценка.

"Не може да става дума за загуба на права. На практика тази оценка ще дава права главно по отношение на лична помощ, ползване на социални услуги и др. Ние тепърва очакваме да получим и писмени предложения в процеса на обществените консултации. Все още нямаме такива. Когато обаче свърши срокът ще седнем отново да обсъдим въпроса", подчерта социалният министър.

"Надявам се, че това няма да доведе до нови протести. Диалог има. Правим нещо, което протестиращите миналата година поискаха и трябва да го направим по начин, по който да имаме удовлетворението, че сме си свършили работата", заключи той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и