Петя Аврамова: Тази година стартираме тръжните процедури за Русе - Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/7334689 www.24chasa.bg
Кметът Даниел Панов, регионалният министър Петя Аврамова и областният управител проф.Любомира Попова по време на дискусията.

Ангажимент на правителството е тази година да стартираме тръжните процедури за участъка Русе-Бяла и обхода на Бяла от магистралния път до Велико Търново, каза по време на дискусия "Европа в нашия дом" във Велико Търново регионалният министър Петя Аврамова.

"505 милиона лв. без ДДС е обекта. Вече са почти преодоляни проблемите със съдебните дела. Готвим тръжни процедури, те ще стартират и да се надяваме, че няма да има обжалване, така че да не бавим процеса и изпълнението на този обект", каза министърът.

Тя допълни, че има идеи за концесиониране на участъка, както и прохода Шипка. Водят се преговори, но ние имаме ангажимента този участък да стартира като изпълнение 2019 г. с процедури", заяви Аврамова.

Тя потвърди, че магистрала "Хемус" ще стигне до Велико Търново през 2023 г. Има осигурено финансиране от пътен възел Боаза до Велико Търново, така че през 2019 г. ще стартират строителните дейности на първите три участъка, където имаме изготвени технически проекти. На останалите три участъка тепърва ще бъдат възлагани такива", обясни Петя Аврамова.

Министърът призна, че очаква забавяне по всички участъци, където в момента текат процедури по отчуждаване, защото такъв е закона. Даде пример, че за участъка от Буховци до Белокопитовона "Хемус" има заведени 29 дела, като последното от тях е насрочено за май. "Всичко това забавя процеса, а ние искаме да строим и хората от Северна България искат да имат магистрала, така както маггистрала "Тракия" в Южна България доведе до ускорен икономически разтеж. Важно е за бизнеса да има добра пътна свързаност", каза министърът.

В момента работна група изготвя предложение за промени в закона, така че да има предварително изпълнение за важни пътни отсечки. "За национални обекти и обекти с национално значение да имаме възможност да възлагаме предварително, преди приключване на съдебните дела. Т.е. да обезщетим собствениците на имоти с това обезщетение, което оценители са изготвили и ако има обжалване след това, да доплащаме.

Петя Аврамова обеща 5 милиона лв. за ВИК инфраструктура в кв."Варуша" и Стария град на Велико Търново. "Кметът е подал искане за държавно финансиране на 14 улици, които са извън обхвата на ОП "Региони в растеж", така че поетапно през 2019 г. ще осигурим финансиране", каза Петя Аврамова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,