Конституционна съдийка ще оглави ЦИК, левият говорител мина към ГЕРБ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7334873 www.24chasa.bg
Цветан Цветанов и бившият парламентарен шеф и служебен премиер Огнян Герджиков се поздравиха топло. Професорът дойде за откриване на изложба. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Цветанов: Ще подкрепим номинациите на БСП

Секретарят Севинч Солакова от ДПС - ветеран на комисията

Джеров-син освен юрист е и магистър по кларнет

Бившият конституционен съдия Стефка Стоева да оглави Централната избирателна комисия, предлага ГЕРБ. Часове преди изтичането на крайния срок за номинациите вчера всички парламентарни групи направиха своите.

Според последните поправки шефът на комисията вече не може да е от гражданската квота, каквато се водеше подкрепената от БСП настояща председателка Ивилина Алексиева.

Председателят,

секретарят и

заместниците

се избират от

парламента,

останалите

номинирани се

назначават

с указ от

президента

Кандидатите ще бъдат изслушани от правната комисия следващата седмица. Целият състав на новата ЦИК трябва да е окончателно избран до 21 март, когато изтича мандатът на сегашната.

За председател трябва да бъде избран човек с възможно най-богат професионален опит. Ние предлагаме г-жа Стефка Стоева. Тя от години работи като юрист. Работила е и като съдия през по-голямата част от своя живот, била е и във ВАС, през 2009 г. е избрана за съдия в Конституционния съд. Смятаме, че такъв професионалист с безупречна репутация може да заеме това място. Тя също прие това предизвикателство, обяви лидерът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Освен на съдия Стоева управляващите залагат на 3-ма от досегашните си представители в комисията - Георги Баханов,Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова, и на още 3 любопитни имена.

Първото също е на досегашен изборен надзорник - говорителя на ЦИК Александър Андреев от квотата на БСП. Има достатъчно опит, доказал се е в работата си и не е имал предложения от други партии досега, подчерта Цветанов. Андреев за първи път бе избран в комисията още през 2007 г. Всъщност той е бил квота не на БСП, а на отлюспения от лявата група земеделец Спас Панчев, обясниха от “Позитано” 20.

Синът на проф.

Александър

Джеров -

адвокатът по

гражданско

право Мирослав

Джеров,

е следващата номинация на ГЕРБ. Той бе предлаган по-рано за член на Висшия съдебен съвет от депутата Георги Марков, но не бе избран.

Преди да се дипломира като юрист, Джеров е завършил магистърска специалност кларинет в Държавната музикална академия.

Третото ново лице е преподавателят по политология от СУ Димитър Димитров. “Винаги сме се съобразявали и с предложенията от гражданския сектор. Имаме постъпило писмо с номинация от Асоциацията на политолозите в България, подписано от г-жа Румяна Коларова. Те предлагат г-н Димитров”, каза Цветанов.

Той се обърна задочно към БСП с твърд ангажимент: “Ние ще подкрепим техните номинации, без да ги коментираме.” Така ще отпадне и една от опорните точки на БСП, че ако сегашната комисия проведе изборите, те няма да бъдат легитимни”, обясни Цветанов.

Така всъщност

правим услуга

на лидера на БСП

Корнелия Нинова,

обясни още зам.-председателят на ГЕРБ - с избора на нова ЦИК ѝ се дава възможност да смени онези членове от квотата на социалистите, на които няма доверие.

Сегашната комисия бе излъчена през 2014 г., когато лидер на социалистите бе Михаил Миков, а основната дума по изборните правила имаше настоящият омбудсман Мая Манолова.

Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов са кандидатите, по които патриотите са постигнали съгласие, съобщиха пък Явор Нотев от “Атака”, Борис Ячев (НФСБ) и Искрен Веселинов (ВМРО).

Доц. Йосифова е предложена за зам.-председател на ЦИК. Тя е преподавател в УНСС, ЮЗУ и Академията на МВР, има над 20 г. стаж в областта на гражданското право. Арнаудов и в момента е член на комисията.

Очаквано ДПС залага отново на ветерана в комисията Севинч Солакова за секретар на ЦИК. Някогашният секретар на президента Петър Стоянов работи в комисията още от 1995 г. С дългогодишен опит е и Ерхан Чаушев, напомни лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Досега практиката е била преди определяне състава на ЦИК да се провеждат консултации между парламентарно представените партии. Този път такива разговори нямаше, подчерта обаче той.

Бъдещата шефка Стефка Стоева зачерта реформата на Москов

Предложената за шефка на ЦИК Стефка Стоева, чийто мандат в Конституционния съд изтече на 12 ноември м.г., подготви едно от най-знаковите решения през последните години. По неин доклад през 2016 г. КС реши да отмени реформата на здравния министър Петър Москов, с която медицинската помощ, платена от НЗОК, бе разделена на два пакета - основен и допълнителен.

Стоева е родена на 14 февруари 1953 г. Започва кариерата си като адвокат, а от 1978 г. е съдия. Била е председател на районния съд в Костинброд и в Софийския окръжен съд.

От 1993 г. е съдия във Върховния съд, а от създаването му през 1996 г. е във ВАС.

През 2009 г. отива в КС от квотата на съдиите. Бе съдия докладчик и по дело за незаконен състав на ЦИК, назначен от президента Росен Плевнелиев през 2014 г. Решението на държавния глава КС обяви за противоконституционно. Стоева е участавала и в решение за Изборния кодекс през 2011 г., както и по дело за първото касиране на три депутатски мандата през 2009 г.

БСП връща свой в парламента за представянето на своите кандидати

Зам.-шефът на групата на БСП Крум Зарков ще се върне в парламента за представянето на червените кандидати за членове на ЦИК първо в правната комисия, а след това и в пленарната зала. Това заяви самият той при номинирането вчера на кандидатите, номинирани от левите.

Останалите депутати от БСП

обаче няма да се върнат на работа, а самият Зарков няма да участва в гласуването.

Не отказваме подкрепа за нашите кандидати, но НС избира само председателя, заместниците му и секретар, а останалите членове на ЦИК се назначават от президента, обясни юристът. Червените ще решат дали да предложат свой човек за шефските постове след изслушването на всички кандидати в комисия. БСП има квота от 6-има членове на ЦИК. Те са избрани измежду 30 имена след гласуване в Изпълнителното бюро и ръководството на групата. От досегашните членове на комисията мястото си запазва само Таня Цанева, чиято задача била да осигури приемственост и да гарантира, че ще се предотврати хаосът. Зарков отрече останалите да са отстранени, защото са хора на вътрешната опозиция в БСП.

Бившият член на КОНПИ и

кандидат на червените за

шеф на новата

мегаструктура “Антимафия” - Николай Николов, има опит и с изборите като бивш общински съветник. Юрисконсултката от Конституционния съд и бивш член на ЦИК Силва Дюкенджиева се завръща в комисията. Другите издигнати са ексдепутатката политоложка Силвия Стойчева, експертката по избори и предизборни кампании от “Позитано” 20 Цветанка Георгиева и специалистът по комуникационна и информационна технология Емил Войнов, автор на много от предложенията за промени в Изборния кодекс.

Единствените указания, които сме дали на нашите бъдещи представители в ЦИК, е да спазват и да следят за спазването на закона, заяви Зарков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Милионите ти аз не щА, филър слагам си сама, пее габровката Симона Борисова Кралицата на домашните джуки - габровската онлайн-сензация Ваня Великова, възпя устните си в чалга песен. За това се похвали самата габровка в социалните мрежи, след като стана хит с уменията си сама да инжектира хиалурон в устните си. "Като цена излиза 3 пъти по-евтино

Учителка удряла ученик, защото пишел бавно. 9-годишното момче учи във видинското училище "Любен Каравелов". Майка му разказва, че в средата на миналата седмица получава обаждане от учителката. "Учителката ми се обади и каза, че детето пише бавно и му се е скарала. След това детето я вбесило и тя го нашамарила", разказва Магдалена Каменова

Кралицата на домашните джуки - габровската онлайн-сензация Ваня Великова, възпя устните си в чалга песен. За това се похвали самата габровка в социалните мрежи, след като стана хит с уменията си сама да инжектира хиалурон в устните си. "Като цена излиза 3 пъти по-евтино. Занапред ще бъде така - сама ще си го купувам и поставям