Нова книга за атентата на Агджа срещу папата: Няма българска следа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7334911 www.24chasa.bg
Антонио Ферари е автор на книгата “Амин”.

Няма българска следа в атентата срещу папа Йоан Павел II, твърди най-новата книга за него на италианския журналист Антонио Ферари. В публикуваното тези дни четиво “Амин” дългогодишният специален пратеник на Балканите на в. “Кориере дела сера” стига до извода, че българите нямат нищо общо с престъплението на турския терорист Мехмет Али Агджа и че самият Войтила е опровергал обвиненията към тях при визитата си в София. Зад атентата срещу светия отец се преплитат ватикански интриги, масонство и престъпност.

“На изпълнения с народ площад Агджа не е единственият, който таи мисли за убийство. Омесени с тълпите са и хората, които трябва да контролират как всичко се извършва по план. Това са наемни убийци, служещи на многото врагове на папата, включително и от вътрешността на Ватикана, които при свършен факт са готови да елиминират убиеца и да унищожат най-компрометиращите следи. Знаят, че жив, Агджа ще представлява смъртна опасност. Предвидили са всичко”, пише Ферари в книгата си.

Те обаче не са предвидили, че зад Агджа ще се окаже “сестра Летиция, по онова време – Лучия Джудичи, едра монахиня от Бергамо, която инстинктивно се хвърля върху стрелеца, обездвижва го и му попречва да избяга, предавайки го в ръцете на полицията”, сочи Ферари. По онова време той е журналист в миланската редакция на вестника. 

Авторът пише, че вечерта на 13 май, докато тълпата чака мълчаливо на площад “Сан Пиетро” новини за светия отец от болницата “Джемели”, един от конспираторите, след като напуска апартамента си на Виа дела Кончилиационе (пред базиликата), отива при другите в луксозна частна къща в Рим, за да обсъди провала на операцията. Папата все още е жив, а Агджа е в затвора. Ако той си отвори устата, би било трагедия.

В романа си Антонио Ферари всъщност е героят Антон Джулио Ферер. Той говори с “известния писател и драматург Джовани Тестори, който пита “Какво мислите? Аз мисля, че е общо дело на масонството и на престъпността”. Журналистът допълва в книгата си, че “за жалост, Тестори няма да узнае никога колко всъщност е бил близо до истината”.

От Рим до Истанбул и София – всичко се върти във вихъра от изнудвания, международни конспирации и подвеждания от сорта на “българската следа”. Всъщност какво по-правдоподобно нещо можеше да се измисли от политическо убийство по заповед на страна - сателит на Съветския съюз, който виждаше полския папа като опасност за собственото си съществуване, пита Ферари. Окончателното отхвърляне на българската следа идва от самия Войтила 21 г. след атентата при посещението му в София. Изненадата е пълна дори за журналисти като Ферари, когато чуват как Йоан Павел II казва на българския президент, че никога не е вярвал и няма да повярва в българската следа.