"Юск" е "Инвеститор на годината", "Аурубис" взе специалната награда на "24 часа" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7335051 www.24chasa.bg
Всички наградени се събраха след края на церемонията, заедно с получените призове. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Бяха връчени кристални плакети за социална инвестиция, стартъп, успешна община и в категория за сливане/ придобиване

Големият приз за "Инвеститор на годината" 2018 г. отиде при "Юск". Това стана на тържествена церемония, организирана от Българската агенция за инвестиции. "Благодаря на всички вас, че сте тук. Без екипната работа, тази вечер нямаше да я има. Благодаря на инвеститорите, избрали да правят бизнес в България". Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция(БАИ) за инвестиции Стамен Янев, който откри церемонията. Над 90 компании бяха номинирани в 13-тото издание на "Инвеститор на годината". Голямото отличие беше връчено от министъра на икономиката Емил Караниколов.

"Пред агенцията предстои изключителна важна година. Към момента имаме 70 проекта, по които се работи и инвестициите се очаква да бъдат за 1,7 млрд. лв. Това са около 7000 работни места. За нас всяка една инвестиция е ценна, защото повишава доверието в България и означава по-добри доходи за хората, които работят тук", заяви Караниколов. Наградата получи Алън Йонасен, който е оперативен мениджър на "Юск". Той благодари на правителството на България и каза, че амбициите на компанията са тя да се разраства.

Призът за "Инвестиция в иновативен бизнес" беше обявен от зам.-министърa на околната среда Красимир Живков. Той връчи отличието на Сергей Белоусов - основател и изпълнителен директор на "Акронис България".

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев връчи награда за "Инвестиции в човешки капитал".

"Радвам се, че имаме това общо съгласие, че образованието и хората са бъдещето на България. Хората, образованието и децата са най-важни", посочи просветният министър. Победителят беше "Вистеон Електроникс България". Директорът на компанията Иван Михайлов заяви, че посвещава наградата на своя екип.

"Минстрой Холдинг" получи приза за "Инвестиция в разширяването на бизнеса". Наградата беше обявена от Стамен Янев и той я връчи на председателя на съвета на директорите Николай Вълканов. Победителят заяви, че инвестира в България защото "условията за бизнес са чудесни - има отлично законодателство и добро финансиране".

Наградата за "Инвестиции на зелено" получи "Одело България". Призът беше връчен от вицепремиера по демографската политика Марияна Николова на президента на компанията Ахмет Байрактар. Вицепремиерът приветства инвеститорите и допълни, че конкурсът показва, че България е добро място за развитие на бизнес. Байрактар посочи, че канят техни клиенти от Германия да посетят завода им в България.

На церемонията бяха отличени компании, които получиха кристални плакети на БАИ, специална награда на вестник "24 часа" и статуетки Златен бик. Те са специално изработени от скулптура Сейфетин Шекеров. Носителите на статуетките ще получат и почетна грамота от Българската агенция за инвестиции.

Първият плакет беше връчен в категория за успешен стартъп. Той беше връчен от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов на "Микар Иновейшън". Призът беше връчен на Димитър Димитров, който е съосновател и изпълнителен директор. Компанията инвестира в откриването нови лекарствени молекули.

"Това е бъдещето на България. Иновациите и стартиращите компании имат място в България", заяви Борисов. Димитров благодари на своя екип и допълни, че това е стимул да продължават.

Община Враца стана носител на специална награда. Плакетът за успешна община беше връчен на кмета на Враца Калин Каменов от основателя на платформата "Кмета.бг" Боян Томов.

Компанията "Варок Лайтинг Системс България" получи приз в категория "Сливане и придобиване". Плакетът беше връчен от зам.-министъра на икономиката Лилия Иванова на финансовия мениджър на компанията - Петър Райчев.

Специалната награда на в. "24 часа" за социална инвестиция беше обявена от издателя на вестника - Венелина Гочева.

"Наградата на "24 часа" отива при една компания, която всекидневно показва, че да се прави бизнес в Бълария е успешно. Това, което прави тази компания, която навърши миналата година 60 години, е да обещае 260 млн. лв инвестиции в Средногорието. Силата на един инвеститор е отношението към хората, с които работи. Нашата награда е за компанията, която показва и доказва, че България е едно добро място за живеене", заяви издателят на в. "24 часа.

Тя връчи приза на Тим Курт, който е изпълнителен директор на "Аурубис България. "Аз съм много трогнат от тази награда - тя е за целия регион. Приемаме я със силно чувство на отговорност и задължение за бъдещето", посочи Курт.

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи наградa и за "Изключителен принос за българската икономика, научноизследователска и развойна дейност на проф. Цоло Вутов и заяви: "Един изключително дълбок поклон за този човек." Призът получи проф. Цоло Вутов и заяви: "Това е изключителна награда, която аз много ценя. Тя е за колектива. Искам да кажа нещо на младите хора - инвестирайте и работете в България".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.