Красимир Вълчев: 900 млн. лв. повече за образование през последните 2 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7336311 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

Възнагражденията на учителите са изведени като безспорен приоритет, като в последните две години с 900 милиона лева е ръстът на средствата за образование. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за финансирането на средното образование за 2020-2021 година, цитиран от БТА.

Преди десет години целодневната организация на учебния ден се е финансирала с близо 36 милиона лева, а днес се отпускат почти 170 милиона лева. Променена беше формулата за финансиране и се предоставят допълнителни средства на по-малките училища и детски градини, както и на тези от тях с концентрация на деца и ученици от уязвими групи, информира министър Вълчев. Той каза, че всяка година се увеличават и средствата за психолози и педагогически съветници в училищата, като през миналата година бяха отпуснати 7 милиона лева за назначаването на тези специалисти, а сега - допълнително са отпуснати близо 6,5 милиона лева. С два процента увеличихме стандарта за гимназиален етап на образование. Сега се прави и анализ за изпълнението на задължението за увеличение на възнагражденията на учителите, съобщи образователният министър. Той отбеляза обаче, че в детските градини е паднала средната пълняемост и това затруднява бюджетите им, затова догодина ще има допълнително увеличение на средствата за детските градини. Идеята ни е за следващата година да се финансират с повече средства и центровете за подкрепа за личностното развитие на учениците, информира министър Вълчев.

Той заяви, че втори по важност приоритет в средното образование, след увеличението на заплатите на учителите, е подобряването на материалната база, като само по ОП "Региони в растеж" и по Програмата за развитие на селските райони са отделени близо 700 милиона лева за близо 500 образователни институции. Това не е достатъчно обаче, защото образователните институции са близо 4000 - училища и детски градини. Приоритет е и преминаването на едносменен режим на обучение в училищата, надяваме се да има и целеви средства за дострояване или за строеж на нови училища, каза министър Вълчев.

През миналата година успяхме да финансираме всички училища за купуване на шкафчета за всички ученици от първи до седми клас. Финансират се и всички училища за изграждането на локални, защитени wi-fi мрежи - със защитено интернет пространство. Със средства от ЕС ще започне и проектът за платформата за електронно образователно съдържание и за дейности по интереси в областта на компютърното моделиране от първи клас, съобщи образователният министър.