Цените на храни и зеленчук ще са рекордно ниски като в най-евтината 2015-а

https://www.24chasa.bg/novini/article/7339237 www.24chasa.bg

За 10 г. от 90 ст. маслото достигна 2,25 лв. Доматите най-скъпи от 2009 г.

Цените на основните храни и на зеленчуците през тази година се очаква да бъдат ниски като през рекордно евтината 2015-а. Това прогнозира Владимир Иванов - председател на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

През 2015 г. бяха отчетени най-ниските цени на храните в световен мащаб за последните 10 г. Причината да се очаква и тази година това да се случи, са няколко - добрата реколта, както и повишеното производство на месо и млечни продукти. Иванов прави уговорката, че рязка промяна в климатичните условия през годината може да окаже негативно влияние на цените. (Интервю с него виж долу)

Според анализ на комисията през изминалата година се наблюдава положителна тенденция при производството на бели меса с 18,4%, а при червените - със 7,6%.

Производството на свинско в страната продължава да се развива стабилно, като през 2018 г. в кланиците са добити 62,7 хил. тона, което е

увеличение с 10%

на годишна база

Този ръст изпреварва средния за ЕС. Общото производство на пилешко месо през 2018 г. надвишава 104 хил. тона, което е с 5% повече от 2017 г.

Данните на комисията показват, че през последните 5 г. най-голямо поскъпване при основните продукти има при кравето масло. Средногодишната цена на едро на маслото през 2018 г. е била 2,23 лв. за пакетче.

А през 2015 г. и първата половина на 2016-а се е движила от 1,20 до 1,30 лв. Поскъпването е близо 100%. Справка на “24 часа” показва, че средната цена на пакетче сега е 2,25 лв., а преди 10 години е била 90 ст.

По-скъпо в момента в сравнение с преди 5 г. е и кравето сирене. Средногодишната цена през 2018 г. е била 5,86 лв. за килограм. В началото на тази достига до 6,03 лв., а преди 10 г. е била 3,81 лв.

Всъщност това са и единствените основни храни с по-високи цени за последните 5 г.,

при останалите

има

поевтиняване

При кашкавала например има спад от 2013 до 2018 г.

При каймата най-високата средногодишна цена за последните 5 г. е била през 2013 г., а през 2018 г. пада на 4,62 лв.

Подобна е тенденцията при трайните салами, пилешкото, свинското, рибата, яйцата, захарта, фасула, брашното, олиото.

От комисията посочват, че и

световният

индекс на цените

на храните през

2018 г. е

по-нисък

спрямо 2017-а и е с почти 27% под най-високото ниво, достигнато през 2011 г.

Обратна е тенденцията при зеленчуците - там има повишение на цените. От началото на 2019-а българите са купували най-скъпите домати от 10 години насам - вдигането им е с близо 1 лев. При средна цена сега около 2,31 лв. на едро, през 2009 г. тя е била 1,64 лв.

Другата съставка за шопската салата - краставиците, също е с високи цени, като достигат средно около 3,40 лв.

И цената на зелето има 2,5 пъти повишение от 2014 г. насам. Сега се търгува над 1 лев, а преди 5 години - за 44 ст. При зрелия чесън разликата от 2014 г. насам е 58 ст. поскъпване, а при зрелия лук - 59 ст.

При всички плодове, сравнени през декември 2018 г. спрямо цените на същия месец през 2017 г., се наблюдава поевтиняване на годишна база, като най-голямо е то при лимоните – 28%, следвани от ябълките -20%. Намалението на цените на годишна база при бананите, портокалите и мандарините е 7-10%.

Положителна е тенденцията през изминалата година за

преобладаващо

български

плодове и

зеленчуци

и намаляване на вносните. Българските краставици заемат 76 на сто от пазара срещу 24% - внос. При доматите тези от български производители са 53 на сто спрямо 47% от други държави. Най-силно присъствие на българските производители се отчита при картофите, като едва 16% са внос. Българските ябълки са 69% от продажбите, а родното грозде - 70 на сто.

Докладът на комисията показва, че през 2018 г. няма силно поскъпване при месните и рибните продукти.

Владимир Иванов, председател на Държавната

комисия за стоковите борси и тържищата:

Череши и брашно са

100% български

Има глад за млечни продукти и

това е причината да поскъпват

- Г-н Иванов, наскоро беше публикуван годишният доклад за цените на стоките у нас за 2018 г. Какви са основните тенденции?

- 2018 г. беше стабилна година. Интересен беше процесът при зеленчуците, вследствие на валежите и лошия климат. Имаше леки колебания при яйцата, но те са стабилизирани. Ядем главно български, а те са с много високо качество. При варивата има стабилни цени, което е добре за потребителите, тъй като са сред основните храни. За захарта и олиото, които са повечето вносни, има движение в цените надолу, като това от 4-5 години.

- През първата седмица на февруари има висока цена на маслото - 2,45 лв., която постенно се понижава. На какво се дължи това?

- Повишението дойде от Южна България, където имаше предлагане за десетина дни на по-висока цена. У нас производството не е достатъчно и тенденциите, които се наблюдават, са вследстие движенията на европейския пазар. Глад за млечни продукти има и цената в момента едва покрива разходите на преработвателите и производителите.

- Какви цени трябва имат млечните продукти, за да се развива браншът?

- 10% нагоре при млечните продукти биха облекчили и създали доста по-добри отношения между преработвател и производител. Но те трябва да са при производителите. Защото секторът трябва да живне, а той ще се подобри, като купуваме български продукти.

- Какви са основните фактори за решаване проблемите при производителите?

- Решаването на една камара проблеми ще стане с обединение на производители - те да формират обща сила. Било с търговски цели, с ресурси или с обединяване на представители. Конкуренцията изисква да ставаш все по-ефективен - в някакъв момент ще трябва да търсят обединение. Може да купуват заедно - едно е да купиш 1 тон, друго е 20 хил.

- Кои храни основно се консумират и са от български производители?

- При черешите имаме 100% задоволяване на пазара, като дори има и за износ. Имаме и достатъчно производство на яйца и брашно. При свинското месо не успяваме да задоволим нуждите на пазара и има внос.

- Високи са цените на зелето и доматите. Какво очаквате през тази година?

- Вследствие на неблагоприятната 2018 г. има малко количества, сега не е сезон и наблюдаваме свръхравнища на цените при зелето от 1,11-1,12 лв. Но всеки момент ще тръгнат пролетно заложените зелета. Такава е била и 2015 г., която после отиде в тенденция като евтина година. Започна като скъпа, към средата на годината имаше тенденция да я обявим за най-евтината година по отношение на плодовете и зеленчуците.

Аз очаквам да се получат подобни процеси през 2019 г. Но с една уговорка - никой не знае какво ще ни представи климатичната обстановка и при рязко изменение може да се промени картината.

Ако вървят тенденциите, които сега се виждат - очаквам да се повтори 2015 г., което не е добра вест за многото производители, но добра за потребителите. Тази прогноза е съвсем условна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.