За 10 г. от 90 ст. маслото достигна 2,25 лв. Доматите най-скъпи от 2009 г.
Цените на основните храни и на зеленчуците през тази година се очаква да бъдат ниски като през рекордно евтината 2015-а. Това прогнозира Владимир Иванов - председател на Държавната комисия за стокови борси и тържища.
През 2015 г. бяха отчетени най-ниските цени на храните в световен мащаб за последните 10 г. Причината да се очаква и тази година това да се случи, са няколко - добрата реколта, както и повишеното производство на месо и млечни продукти. Иванов прави уговорката, че рязка промяна в климатичните условия през годината може да окаже негативно влияние на цените. (Интервю с него виж долу)
Според анализ на комисията през изминалата година се наблюдава положителна тенденция при производството на бели меса с 18,4%, а при червените - със 7,6%.
Производството на свинско в страната продължава да се развива стабилно, като през 2018 г. в кланиците са добити 62,7 хил. тона, което е
увеличение с 10%
на годишна база
Този ръст изпреварва средния за ЕС. Общото производство на пилешко месо през 2018 г. надвишава 104 хил. тона, което е с 5% повече от 2017 г.
Данните на комисията показват, че през последните 5 г. най-голямо поскъпване при основните продукти има при кравето масло. Средногодишната цена на едро на маслото през 2018 г. е била 2,23 лв. за пакетче.
А през 2015 г. и първата половина на 2016-а се е движила от 1,20 до 1,30 лв. Поскъпването е близо 100%. Справка на “24 часа” показва, че средната цена на пакетче сега е 2,25 лв., а преди 10 години е била 90 ст.
По-скъпо в момента в сравнение с преди 5 г. е и кравето сирене. Средногодишната цена през 2018 г. е била 5,86 лв. за килограм. В началото на тази достига до 6,03 лв., а преди 10 г. е била 3,81 лв.
Всъщност това са и единствените основни храни с по-високи цени за последните 5 г.,
при останалите
има
поевтиняване
При кашкавала например има спад от 2013 до 2018 г.
При каймата най-високата средногодишна цена за последните 5 г. е била през 2013 г., а през 2018 г. пада на 4,62 лв.
Подобна е тенденцията при трайните салами, пилешкото, свинското, рибата, яйцата, захарта, фасула, брашното, олиото.
От комисията посочват, че и
световният
индекс на цените
на храните през
2018 г. е
по-нисък
спрямо 2017-а и е с почти 27% под най-високото ниво, достигнато през 2011 г.
Обратна е тенденцията при зеленчуците - там има повишение на цените. От началото на 2019-а българите са купували най-скъпите домати от 10 години насам - вдигането им е с близо 1 лев. При средна цена сега около 2,31 лв. на едро, през 2009 г. тя е била 1,64 лв.
Другата съставка за шопската салата - краставиците, също е с високи цени, като достигат средно около 3,40 лв.
И цената на зелето има 2,5 пъти повишение от 2014 г. насам. Сега се търгува над 1 лев, а преди 5 години - за 44 ст. При зрелия чесън разликата от 2014 г. насам е 58 ст. поскъпване, а при зрелия лук - 59 ст.
При всички плодове, сравнени през декември 2018 г. спрямо цените на същия месец през 2017 г., се наблюдава поевтиняване на годишна база, като най-голямо е то при лимоните – 28%, следвани от ябълките -20%. Намалението на цените на годишна база при бананите, портокалите и мандарините е 7-10%.
Положителна е тенденцията през изминалата година за
преобладаващо
български
плодове и
зеленчуци
и намаляване на вносните. Българските краставици заемат 76 на сто от пазара срещу 24% - внос. При доматите тези от български производители са 53 на сто спрямо 47% от други държави. Най-силно присъствие на българските производители се отчита при картофите, като едва 16% са внос. Българските ябълки са 69% от продажбите, а родното грозде - 70 на сто.
Докладът на комисията показва, че през 2018 г. няма силно поскъпване при месните и рибните продукти.
Владимир Иванов, председател на Държавната
комисия за стоковите борси и тържищата:
Череши и брашно са
100% български
Има глад за млечни продукти и
това е причината да поскъпват
- Г-н Иванов, наскоро беше публикуван годишният доклад за цените на стоките у нас за 2018 г. Какви са основните тенденции?
- 2018 г. беше стабилна година. Интересен беше процесът при зеленчуците, вследствие на валежите и лошия климат. Имаше леки колебания при яйцата, но те са стабилизирани. Ядем главно български, а те са с много високо качество. При варивата има стабилни цени, което е добре за потребителите, тъй като са сред основните храни. За захарта и олиото, които са повечето вносни, има движение в цените надолу, като това от 4-5 години.
- През първата седмица на февруари има висока цена на маслото - 2,45 лв., която постенно се понижава. На какво се дължи това?
- Повишението дойде от Южна България, където имаше предлагане за десетина дни на по-висока цена. У нас производството не е достатъчно и тенденциите, които се наблюдават, са вследстие движенията на европейския пазар. Глад за млечни продукти има и цената в момента едва покрива разходите на преработвателите и производителите.
- Какви цени трябва имат млечните продукти, за да се развива браншът?
- 10% нагоре при млечните продукти биха облекчили и създали доста по-добри отношения между преработвател и производител. Но те трябва да са при производителите. Защото секторът трябва да живне, а той ще се подобри, като купуваме български продукти.
- Какви са основните фактори за решаване проблемите при производителите?
- Решаването на една камара проблеми ще стане с обединение на производители - те да формират обща сила. Било с търговски цели, с ресурси или с обединяване на представители. Конкуренцията изисква да ставаш все по-ефективен - в някакъв момент ще трябва да търсят обединение. Може да купуват заедно - едно е да купиш 1 тон, друго е 20 хил.
- Кои храни основно се консумират и са от български производители?
- При черешите имаме 100% задоволяване на пазара, като дори има и за износ. Имаме и достатъчно производство на яйца и брашно. При свинското месо не успяваме да задоволим нуждите на пазара и има внос.
- Високи са цените на зелето и доматите. Какво очаквате през тази година?
- Вследствие на неблагоприятната 2018 г. има малко количества, сега не е сезон и наблюдаваме свръхравнища на цените при зелето от 1,11-1,12 лв. Но всеки момент ще тръгнат пролетно заложените зелета. Такава е била и 2015 г., която после отиде в тенденция като евтина година. Започна като скъпа, към средата на годината имаше тенденция да я обявим за най-евтината година по отношение на плодовете и зеленчуците.
Аз очаквам да се получат подобни процеси през 2019 г. Но с една уговорка - никой не знае какво ще ни представи климатичната обстановка и при рязко изменение може да се промени картината.
Ако вървят тенденциите, които сега се виждат - очаквам да се повтори 2015 г., което не е добра вест за многото производители, но добра за потребителите. Тази прогноза е съвсем условна.