Пенсиониран миньор сам вдигна мост

Мост, по който могат да минават тежкотоварни камиони, построи сам пенсиониран миньор от рудоземското село Чепинци.

“Две години го градих, наскоро го довърших. Тествах го с натоварен камион с общо тегло от 26 тона, за да се убедят всички, че е здрав”, казва 73-годишният Юсеин Мадански.

Основите на моста направил с огромни камъни, които събира от коритото на река Яневска. Големите канари, които търкалял с години, влезли около 80 см навътре в реката, задържал ги с бетон.

След това градял с по-малки камъни и бетон, а в по-горната част на моста използвал и бордюри. Изчислява грубо, че е вложил в градежа и “инфраструктурата” около моста си около 200 тона строителни материали и близо 10 000 лева лични средства.

Мостът свързва двете части на селото и може да се използва от всички. Местен фирмаджия изчисли, че ако съоръжението, построено от дядото, мине през обществена поръчка, би ударило над 300 хил. лева.

Бай Юсеин е с 450 лева пенсия и твърди, че му е напълно достатъчна. Благодарен е на държавата, че му я дава, и че е жив да я получава.

След като направил моста, му поставил парапет. На брега срещу къщата си е изградил красива беседка от камък и дърво. В нея е вградил чешма.

Автор на статията

Валентин Хаджиев Валентин Хаджиев


Споделете статията

Четете още