Пенсиониран миньор сам вдигна мост

https://www.24chasa.bg/novini/article/7339811 www.24chasa.bg
Юсеин Мадански на моста, който съгради сам.

Мост, по който могат да минават тежкотоварни камиони, построи сам пенсиониран миньор от рудоземското село Чепинци.

“Две години го градих, наскоро го довърших. Тествах го с натоварен камион с общо тегло от 26 тона, за да се убедят всички, че е здрав”, казва 73-годишният Юсеин Мадански.

Основите на моста направил с огромни камъни, които събира от коритото на река Яневска. Големите канари, които търкалял с години, влезли около 80 см навътре в реката, задържал ги с бетон.

След това градял с по-малки камъни и бетон, а в по-горната част на моста използвал и бордюри. Изчислява грубо, че е вложил в градежа и “инфраструктурата” около моста си около 200 тона строителни материали и близо 10 000 лева лични средства.

Мостът свързва двете части на селото и може да се използва от всички. Местен фирмаджия изчисли, че ако съоръжението, построено от дядото, мине през обществена поръчка, би ударило над 300 хил. лева.

Бай Юсеин е с 450 лева пенсия и твърди, че му е напълно достатъчна. Благодарен е на държавата, че му я дава, и че е жив да я получава.

След като направил моста, му поставил парапет. На брега срещу къщата си е изградил красива беседка от камък и дърво. В нея е вградил чешма.