НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Капитан Емил Петров с екипаж доброволци спасява бедстващи в Черно море

 

Зададе ли се буря в Черно море в района около Несебър, веднага изплува името Емил Петров. 40-годишният капитан на спасителен катер към доброволческия отряд в Свети Влас е на първа линия при екстрени ситуации.

От 2009 г. досега е спасил над 80 души. Живота си на него дължат както местни, така и български и чужди летовници, изпаднали в беда в морето.

“Оказвал съм помощ във всякакви ситуации - при давещи се, на крушенци заради повреда на плавателен съд или лоши метеорологични условия”, казва Петров, който е леководолаз и зам.-председател на несебърския клуб по водни спортове “Месембрия”.

Статистика за спасените от него хора не води, но казва, че са повече от 80. Никога не парадира с това, скромен е и пред журналисти говори само след поредната спасителна акция.

“За мен няма по-голяма награда от това да видиш благодарността в очите на хората, на които си помогнал”, казва капитанът на катер “Спасител 4”.

Спомня си в детайли всяка сложна ситуация, при която се е отзовал на помощ. Така от 10 г. той се е посветил на една благородна, но и рискована дейност, за която не получава заплата.

Петров е капитан на катера “Спасител 4”, който дава 24-часово дежурство в Свети Влас. Задачата му е да се отзовава с екипаж доброволци при всеки зов за помощ в морето.

“Привилегията ни е, че можем да помагаме на бедстващи в морето. Всички доброволци са моряци с дългогодишен стаж”, обясни капитан Емил Петров.

Без пари преподава и плуване на учениците от училище “Любен Каравелов” в Несебър.

Всичко започва през 2008 г., когато от “Морска администрация” в Бургас се обръщат за помощ към моряците да помагат при спасяването на хора. Районът от Бяла до Поморие е един от най-тежките по Черноморието, а хората не стигат. Първи откликват моряците от община Несебър. “Морска администрация” - Бургас, им дава оборудван катер и обучава екипи, които винаги да са на разположение.

Единия екип ръководи Емил Петров, другият е поверен на строителния предприемач Йордан Динев.

Автор на статията

Димчо Райков Димчо Райков


Споделете статията

Четете още