Красимир Вълчев: Родители и учители имаме обща мисия - да направим децата добри хора (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7342096 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев откри общественото обсъждане на стратегия за възпитанието. СНИМКА: Йордан Симeонов

Родители и учители имаме обща мисия - да направим децата добри хора. Това каза образователният министър Красимир Вълчев на първото обществено обсъждане на стратегия за възпитателната работа в образователните институции (2019-2030 г.). Документът бе представен пред началниците на регионалните управления на образованието, учители, неправителствени и професионални организации, родители в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади.

Имаме нужда да говорим за възпитанието. Имаме нужда да говорим за бъдещето на нашите деца, каза на представянето Вълчев. Припомни, че в началото на годината проучване показва, че над 2/3 от българите очакват от училището, освен да образова, и да възпитава. "Имаме нужда между взаимодействието между семейството и образователните институции. Имаме нужда да водим този разговор с родителите, от взаимодействие между родители и учители, защото имаме общ цел - да възпитаме децата и да ги направим добри хора", каза още образователният министър. И бе категоричен, че няма кой да компенсира възпитаването на ценности и патриотизъм извън образователната система и семейството. Обясни, че вече има обществен консенсус за възпитанието на децата. И че целта е тази тема да се провокира за дискусия във всяко едно училище и населено място. 

В самата стратегия е заложено формиране на национална идентичност чрез патриотични нагласи и чувства и патриотично самосъзнание. Възпитание на толерантност и уважение към правата на хората с увреждания, както и на уважение към националните, европейските и световните културни ценности и традиции. 

Документът е първият, който структурира политиките и мерките, свързани с възпитателната работа в образователните институции. 

Сред целите са още формирането на личностни качества, ценности, нагласи и мотиви за интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено и физическо развитие на децата в съответствие с възрастта, потребностите, способностите и интересите им. Учителите трябва да създадат още умения, свързани с просоциално активно поведение, насочено към готовност за включване в дейности, свързани с устойчиво развитие, екология, доброволчество, благотворителност., както и комуникативни умения и умения за работа в екип. Децата и учениците трябва да формират у себе си нагласи за осигуряване на безопасност на движението по пътищата, както и качества, ценности и мотиви за развитие на култура на нетолерантност към корупцията в обществото.

Според авторите ключово условие за осъществяване на успешна работа в училище е ефективното взаимодействие със семейството. Проявяването на взаимно уважение и доверие между тях на базата на познаване спецификите на осъществяване на възпитателна дейност е предпоставка за ползотворно сътрудничество по посока развитието и благополучието на детето, пише още в документа.

Участниците в дискусията се обединиха, че стратегия е нужна. Откроиха и няколко ключови моменти - работа на учителите с родителите, участие на родителите в училищния живот, формиране на ценности и добродетели в децата. 

Повече от половината новородени са в семейства без брак. Това затруднява училището в компенсирането на възпитателните мерки, каза Радостина Новакова от МОН, която официално представи документа.

Синдикатът на българските учители ще е най-ревностен защитник на новия документ, каза лидерът на синдиката д-р Янка Такева.  Според нея добродетелта е по-важна от понякога излишните знания и възпитанието трябва да е на първо място. Ако един човек не може да пророни идна сълза, какво искаме от него?, попита Такева. И продължи, че най-важното нещо са душата и сърцето.

Темата е много важна. Ако нашите ученици знаят, че 2 плюс 2 е 4 и Еверест е най- високият връх на планетата, не е достатъчно, трябва да ги възпитаваме в общочовешки ценности, каза евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов. Самият той е инициатор на четири кампании, който имат цел да приобщят родителите към училището. Призна, че по-лесно това се случва в малките населени места.  

Директорката на училището в село Бохот Теменужка Христова пък сподели, че най-важното за нея е, че стратегията се основава на доверието, защото "за да има успех, трябва да има доверие и споделена отговорност".  

Стратегията е пътна карта, която да ние ориентира за потенциалните партньори, каза доц. Антоний Гълъбов от департамент "Политически науки" на НБУ, който бе и модератор на интересната дискусия, която продължи близо три часа. Според него доброволчеството е тема, която липсва в неправителствените организации в момента, а именно доброволчеството е среда за формиране на ценности. 

Наша грижа е да да мотивираме родителите да са част от училищния живот, каза Гроздан Колев от РУО-Кърджали.

Важна е личността и с общи усилия можем да постигнем общата цел- доброто възпитание на децата, обясни пък Галин Цоковски от Пловдивския университет.

Развлекателната индустрия създава различен тип образци- срещу това трябва да се постави друг авторитет. Тази дискусия показва, че си строяваме редиците, каза Харалан Александров.

Имаме нужда от стратегията, от различни теми и партньорство. Длъжни сме да положим усилия и да успеем, каза в края на дискусията образователният министър. Ако влезем в спиралата на конфронтация, никога няма да постигнем съгласие. Общественият разговор трябва да се води в училище, каза още Вълчев. И обясни, че трябва да се направят разговори за възпитанието във всяко училище, за обмен на практики и взаимни обучения. Как подобряваме доверието- ключовата дума е разговор, даде за пример образователният министър. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански