7 фирми на безработни без техника запълвали некачествено дупки в Созопол, Рейзи изчезна (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7343386 www.24chasa.bg
Панайот Рейзи се покри след обвинението.

Наблюдаващият прокурор ще реши дали

да поиска отстраняването на кмета, обвинен

за присвояването на 2 млн. лева

Адвокатът му: Пари в джоба не е сложил

7 фирми, регистрирани на социално слаби хора, които дори не разполагали с техника, извършили некачествени, козметични ремонти на улици в Созопол. Те погълнали близо 2 млн. лв., заради което кметът на града Панайот Рейзи бе обвинен в присвояване в особено големи размери в понеделник. Няколко от фирмите се водели на един и същи човек.

Според прокуратурата с отпуснатите милиони били направени малки ремонти, в повечето случаи некачествени, и то на завишени цени. Били правени с основния аргумент, че пороите над Бургаска област през лятото на 2014 г. са повредили улиците в курортното градче. Запълването на дупките обаче започнало много след наводнението.

През 2014 и 2015 г. заявените строително-монтажни работи били много по-малко, отколкото през 2016 г. Разследването срещу Рейзи е от 2017 г.

“Обвиненията срещу Панайот Рейзи са абсолютно преувеличени. Той пари в джоба не е сложил”, каза пред “24 часа” Богдан Йорданов, адвокатът на созополския кмет. Самият Рейзи се покри и от два дни никой не го е виждал в общината. Във вторник негови служители вдигаха безмълвно ръце дали е излязъл в отпуск.

Парите за ремонтите били

превеждани по

две сметки,

които се водили

на един човек,

също социално слаб. “Интересното е, че в същия ден, в който били подписвани актовете за одобряване на строително-монтажните дейности, били превеждани и сумите. Те веднага били изтегляни на каса”, обясни за “24 часа” градският прокурор на София Емилия Русинова.

Титулярят на банковите сметки не бил пряко свързан със созополския кмет, но имало установена връзка.

Прокурорите разкрили още, че дейностите и цените в офертите съвпадали едно към едно с актуваните след това. Според тях това на практика не можело да се случи, защото не било възможно до точност да се изчисли предварително какво ще се вложи в ремонтите.

Договорите били сключени със срок за изпълнение от 3 до 10 дни. Фирмите обаче не били от община Созопол, а от други градове, например от Пловдив.

Инертните материали, които били използвани за ремонтите, също не били купени от единствената база в района, а били докарани отнякъде. Тепърва ще се установява откъде.

В някои случаи

времето за

изпълнение

абсолютно не

позволявало

да се доставят

материалите

Освен това дружествата нямали своя строителна техника.

Засега от прокуратурата се въздържат да кажат имената на фирмите и управителите им, защото щяло да има и други обвиняеми.

“Има още едно длъжностно лице, за което ще се прецени дали ще се повдигне обвинение”, каза Русинова. Тепърва наблюдаващият прокурор щял да реши дали да поиска временно отстраняване на кмета от поста, за да не попречи на разследването.

“Смятате ли, че човек като Рейзи с дълъг управленски и административен опит би направил това нещо”, риторично попита адвокатът му. Той отказа друг коментар, докато не се запознае в детайли с документацията. Защитникът и клиентът му обаче били силно изненадани от обвиненията.

Панайот Рейзи е на ръководни длъжности в Созопол от 1999 г., когато бе зам.-кмет, после стана председател на общинския съвет, а от 2007 г. е кмет на града.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,