ЕП гласува да спре “Северен поток 2” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7343398 www.24chasa.bg
Първите дипломати на Австрия и Русия Карин Кнайсъл и Сергей Лавров в Москва СНИМКА: РОЙТЕРС

Резолюция: Русия вече не може да се смята за стратегически партньор

Европарламентът призова за спиране на проекта “Северен поток 2”. Членовете му гласуваха на пленарна сесия в Страсбург резолюция за политическите отношения между ЕС и Русия, която съдържа предложения за спиране на строителството на газопровода. В текста се посочва, че “Северен поток 2” увеличава зависимостта на ЕС от доставките на руски газ, заплашва вътрешния европейски пазар и не съответства на енергийната политика на ЕС и на неговите стратегически интереси. Поради тези причини евродепутатите смятат, че работата по газопровода трябва да бъде прекратена.

Резолюцията предвижда още възможност за разширяване на личните санкции, за ограничаване на достъпа на Русия до финанси и технологии, а също и решение Москва да не бъде считана вече за стратегически партньор. На Еврокомисията и дипломатическата служба на ЕС се предлага “веднага да направят законодателни предложения по общия за ЕС закон “Магнитски” (глобалния правозащитен режим на санкции на ЕС). На тази основа отделни лица ще бъдат подложени на визова забрана и блокиране на собственост.

“При сегашните обстоятелства Русия вече не може да се смята за стратегически партньор и тъй като принципите в споразумението за партньорство и сътрудничество вече не се спазват, то трябва да бъде преразгледано”, смятат евродепутатите. Резолюцията съдържа призив към страните от ЕС към “по-нататъшна координация и съгласуваност” на тяхната външна политика спрямо Руската федерация”.

Темата за “Северен поток 2” бе засегната във вторник и на среща на руския външен министър Сергей Лавров с австрийската му колежка Карин Кнайсъл в Москва. Според Кнайсъл газопроводите не се строят, за да ядосат някого, а за да пренасят газ. Това са икономически отношения, каза тя и добави, че е обсъдила това и с американския държавен секретар Майк Помпейо. Лавров посочи, че евентуални санкции на САЩ заради “Северен поток 2” противоречат на всички норми на международното право.

Сергей Станишев: Решението не е в интерес на България

Българските депутати от ПЕС са гласували против приетата от Европарламента резолюция за политическите отношения на ЕС с Русия, заяви пред БНР лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев. Според него резолюцията очевидно носи предизборен характер и е предложена от ЕНП. “Аз гласувах против тази резолюция, защото не смятам, че тази враждебна, остра и често недостатъчно мотивирана риторика помага за сваляне на напрежението. Живял съм по време на студената война и виждам, че отново започва тази риторика да надделява. Тя не помага за решаване на проблемите, които съществуват”, каза лидерът на ПЕС. Станишев смята също, че резолюцията не е в интерес и на България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,