Ще наемат повече хора в производство и финанси, най-малко в туризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7343401 www.24chasa.bg

Варна и Бургас са двата български града, в които се очаква да се разкрият най-много нови работни места през второто тримесечие на 2019 г., показва прогнозата на “Менпауър”, изготвена върху основата на представително проучване сред 622 работодатели в страната.

Във Варна 8% от бизнеса планира разширение и ще наема нови служители, а в Бургас - 7%. Това няма връзка със сезонната заетост, която в тези два града традиционно е свързана с третото тримесечие, когато е активният туристически сезон.

На трето и четвърто място са София и Русе, където 5% от мениджърите ще търсят хора между април и юни. На пето място е Пловдив с 1%.

Средно в страната 10% от фирмите планират разширение и ще търсят хора през второто тримесечие, което е леко намаление в сравнение с година по-рано, когато този процент е бил 15.

По сектори най-голямо търсене на нови работници има в производството, където 15% от работодателите планират разширения, за които им трябват още хора. Този процент е бил същият за същия период на миналата година, но в сравнение с първото тримесечие на 2019 г. има увеличение с 5 процентни пункта.

Следва секторът на финансите, застраховането и бизнес услугите с 14%. Строителството и доставката на електроенергия и вода са другите два сектора, където ще се търсят сравнително много нови служители - съответно 10 и 6%. С 9% се представят телекомуникациите, IT секторът и транспортът, а с 5% - търговията. Най-малко нови хора ще се търсят в минната индустрия и в земеделието, в които тези проценти са отрицателна величина, тъй като преобладават фирмите, които ще правят съкращения или няма да разширяват дейността си.

Хотелиерството и ресторантьорството се представят със скромните 2%, тъй като за туризма месеците между април и юни са слаби. Данните обаче сочат, че това е най-слабото представяне на този показател в туризма за последните 6 години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,