Ще наемат повече хора в производство и финанси, най-малко в туризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7343401 www.24chasa.bg

Варна и Бургас са двата български града, в които се очаква да се разкрият най-много нови работни места през второто тримесечие на 2019 г., показва прогнозата на “Менпауър”, изготвена върху основата на представително проучване сред 622 работодатели в страната.

Във Варна 8% от бизнеса планира разширение и ще наема нови служители, а в Бургас - 7%. Това няма връзка със сезонната заетост, която в тези два града традиционно е свързана с третото тримесечие, когато е активният туристически сезон.

На трето и четвърто място са София и Русе, където 5% от мениджърите ще търсят хора между април и юни. На пето място е Пловдив с 1%.

Средно в страната 10% от фирмите планират разширение и ще търсят хора през второто тримесечие, което е леко намаление в сравнение с година по-рано, когато този процент е бил 15.

По сектори най-голямо търсене на нови работници има в производството, където 15% от работодателите планират разширения, за които им трябват още хора. Този процент е бил същият за същия период на миналата година, но в сравнение с първото тримесечие на 2019 г. има увеличение с 5 процентни пункта.

Следва секторът на финансите, застраховането и бизнес услугите с 14%. Строителството и доставката на електроенергия и вода са другите два сектора, където ще се търсят сравнително много нови служители - съответно 10 и 6%. С 9% се представят телекомуникациите, IT секторът и транспортът, а с 5% - търговията. Най-малко нови хора ще се търсят в минната индустрия и в земеделието, в които тези проценти са отрицателна величина, тъй като преобладават фирмите, които ще правят съкращения или няма да разширяват дейността си.

Хотелиерството и ресторантьорството се представят със скромните 2%, тъй като за туризма месеците между април и юни са слаби. Данните обаче сочат, че това е най-слабото представяне на този показател в туризма за последните 6 години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,