Евродепутатите приеха: Край на преговорите за присъединяване на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7345408 www.24chasa.bg

Ангел Джамбазки подкрепи, ГЕРБ и БСП се въздържаха, ДПС - против

Европейският парламент току-що прие с 370 гласа "за", 109 "против" и 143 "въздържал се" от присъстващите общо 622-ма депутати в пленарната зала в Страсбург, че преговорите на Турция за присъединяване към ЕС трябва да се прекратят.

Основен докладчик на резолюцията бе социалистката Кати Пири от Холандия. Тя не е със задължителен характер, но е категорична препоръка на парламента към съвета.

Мотивът за прекратяване на стартиралите през 2005 г. преговори е режимът на президента на Турция Реджеп Таип Ердоган. Лошите показатели на Турция по отношение спазването на правата на човека, правовата държава, свободата на печата и борбата срещу корупцията продължават да предизвикват сериозна загриженост, установи ЕП.

Българските евродепутати гласуваха различно, показа проверка на "24 часа". ГЕРБ още снощи заявиха позиция, че приемането на резолюцията ще обезкуражи демократично мислещите граждани на Турция. Позицията на делегацията изложи в пленарната зала Асим Адемов от ГЕРБ/ЕНП. Той напомни, че Турция задържа 3 милиона и половина бежанци от Сирия, Афганистан и Ирак, и предупреди, че отрязването на пътя на Анкара към ЕС може да тласне страната към ислямизация и радикализация. На гласуването евродепутатите от ГЕРБ се въздържаха. Не гласували "против", защото в документа имало верни констатации.

Въздържал се е и Петър Курумбашев от БСП/"Социалисти и демократи". "Такава е позицията и на останалите ни евродепутати", уточни той пред "24 часа".

ДПС се противопостави на резолюцията.

А зам.-шефът на ВМРО Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти подкрепи прекратяването на преговорите с Турция. "Това е нещо, за което се боря отдавна", каза той пред "24 часа".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,