И ДНСК с право да премахва незаконни обекти по курортите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7345600 www.24chasa.bg
ДНСК ще може да разпорежда премахване на обекти в национални курорти или на морски плажове. СНИМКА: Мария Милкова

Компании ще могат да вдигат сгради над 100 кв. метра, само ако са в регистъра на строителите

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще може да разпорежда премахването на преместваеми обекти по курортите. Това решиха депутатите с окончателно приети промени в Закона за устройство на територията. Досега тези правомощия бяха на кметовете.

ДНСК ще може да разпорежда премахване на обекти в национални курорти или на морски плажове. Служителите на дирекцията ще трябва да съставят акт, а в 3-дневен срок по него може да има възражения. До 7 дни след връчването на акта шефът на ДНСК ще трябва да издаде заповед.

Приетите текстове предвиждат преместваеми обекти да се премахват, в случай че са

поставени без

одобрена схема,

когато такава се изисква. А също така и ако не са включени в уличната канализация или в локална система за отвеждане на отпадните води.

След влизането в сила на закона регионалният министър до 2 г. трябва да създаде информационен портал за устройство на територията. Това ще е публична информационна система, чрез която ще се публикуват проектите на устройствените планове и измененията по тях.

С измененията в Закона за устройство на територията бяха гласувани промени и в Закона за Камарата на строителите. Компаниите, които не са в Централния професионален регистър, който се поддържа от Камарата на строителите в България, ще може

да строят

жилищни и вилни

сгради до

100 кв. м.

Досега прагът беше 1000 кв. м, но камарата отдавна настоява за намаляването му с мотива, че това ще изсветли сектора.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа