Данаил Кирилов: Ще имаме нов състав на ЦИК най-късно в средата на другата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7347824 www.24chasa.bg

Донякъде съм спокоен, донякъде съм притеснен. Мисля, че ще се запази приемствеността на професионализма. Мисля, че ще е необходим един период новата комисия да се стикова. Това ще е в условия на един ускорен старт. Това заяви в пред БНТ председателят на Правната комисия Данаил Кирилов.

"Аз съм доволен от предложенията на нашата парламентарна група. Подчертавам, че и в този състав ние няма да имаме мнозинство. Нашите опоненти ще лидират отново, те ще имат мнозинство. В тази насока съм притеснен, защото професионалните критерии са били заменени с критерии, свързани с политическата лоялност. Има случаи, в които е предпочетено уреждане на постове вместо професионални квалификации, смята той.

ЦИК трябва да е надпартийна, но отразява квотите в парламентарното представителство, призна Кирилов.

"Не сме имали за цел да поставяме "неудобни въпроси" по време на дебата. Има разбира се комични моменти. Замълчах си вчера на дебата. Разменихме малко по-остри думи с колегата Ивков. Моят въпрос беше кого той ще представлява. Не сме получавали, нито търсили подкрепа", коментира Кирилов.

"Следва сложна процедура. Разделя се на два потока. В едната част Народното събрание ще избере председател, зам.-председател и секретар. Другите членове трябва да бъдат предложени на президента. В процедурата, така както е устроена в конституцията, не са ясно очертани правомощията на президента. Той едва ли не издава указ за назначението на тези членове. Най-късно в средата на другата седмица, ако финалната част не се забави при президента, ще имаме нов състав на ЦИК", заяви той.

"Вчера се обърнах към колегата Зарков, който бе единственият представител на БСП. Редно е да защитят кандидатурите си за състав на ЦИК. Трябва да гласуват за своите кандидати. Те са спокойни, ако не посочат заместник-председател, всички техни кандидати ще бъдат избрани от президента. Най-малкото от политическа етика да се явят", призова Кирилов.

Данаил Кирилов изрази увереност, че кворум в пленарна зала може да се състави. По думите му, не може да се говори за парламентарна криза.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,