Канят българи по „най-историческия бутиков маршрут в Китай” – Дзянси

https://www.24chasa.bg/novini/article/7349057 www.24chasa.bg
Снимки и видео Румяна Тонева

Областта има площ от 166 900 кв.м и население 146 милиона. Погледната на картата на Китай тя прилича на „благородна дама с кок, обърнала поглед към България”

„Най-историческият бутиков маршрут за пътуване в Китай” – така вицегубернаторът и ръководител на делегацията У Джунцюн определи китайската област Дзянси на среща в китайското посолство в четвъртък.

Конференцията бе посветена на възможностите за културен туризъм в областта Дзянси и създаването на нови маршрути за българските граждани, желаещи да посетят Китай.

Китайската делегация е в България в рамките на инициативата „Един пояс, един път”. Тя представи възможностите за взаимни контакти в областта на културата, бизнеса и туризма между България и провинция Дзянси.

„През 2014 г- България и Китай установиха отношения на все по-всеобхватно сътрудничество и партньорство. В рамките на инициативата „Един пояс, един път” бе подписано Споразумение за издигане на сътрудничеството между двете страни на ново равнище, основано на всестранно партньорство и взаимодействие. Оттогава преминахме към нова фаза от развитието на двустранните връзки – в икономическите отношения, в културната сфера, в туризма, а перспективите са широки и потенциалът за по-нататъшните ни отношения е голям”, бе категорична ръководителката на китайската делегация.

В края на миналата година областният управител на София Илиян Тодоров подписа Намерение за сътрудничество и побратимяване с губернатора на провинция Дзянси И Лиан Хонг. В този контекст се предвижда създаването на по-благоприятни условия за инвестиции, търговия, селско стопанство, изграждането на основна инфраструктура, минно дело, горско стопанство, образование и култура.

В областта на инвестициите намерението за сътрудничество предвижда осъществяване в най-кратък срок на поредица от инициативи. „Това е нова стъпка за ползотворното сътрудничество”, каза от трибуната на форума областният управител на София. „В скоро време българска бизнес-делегация ще посети китайската провинция Дзянси”, съобщи Илиян Тодоров.

„Разположена на южния бряг на средното и долно течение на р. Яндзъ върху площ от 166 900 кв.м и с население 146 милиона, погледната на картата на Китай, провинция Дзянси прилича на „благодордна дама с кок, обърнала поглед към България” - обясни с усмивка г-жа У Джунцюн. Тя разказа за приказните забележителности на областта - столицата на порцелана и керамиката и главен център на този вид изкуство, на минералните извори, на традиционната китайска медицина, на религиозните традиции и изключителната природа.

63% от територията на областта се състои от вечнозелени гори, което допринася за екологично-чистата природа , а блестящите очи на стотиците езера светят сред зеленината – съчетание на екологичната природа с човешката цивилизация”, разказа вицегубернаторът на провинцията.

Седемте летища и мрежата от железопътни линии, които пресичат цялата област са важни транспортни артерии, които я свързват с всички части и големи градове на Китай. Всяка година през м.септември, провинция Дзянси става център на международно изложение за керамика и порцелан.

Град Уиен е средище на художници, които се славят с рисуването на триизмерни картини, а Ганджоу – най-южният град на провинцията се нарежда сред най-древните културно-исторически ценности в Китай. Там може да се види древната стена от похода на династия Сю.

В Ганджоу има над 600 малки затворени жилищни комплекса, които приличат на древни крепости, съхранили старинна дърворезба и стотици картини, носители на традиционни китайски течения в изкуството. Столицата на областта е град Нанчан, в който също могат да се видят безброй интересни природни и архитектурни забележителности.”

Провинция Дзянси постоянно се отваря към света, ежедневно расте броят на туристите от цял свят. Известни със своето гостоприемство жители на областта привличат посетителите и с чудните песни и танци, произведенията с традиционни китайски инструменти и изпълнението на единствената в Китай „Чайна опера”.

Зам.министърът на туризма Любен Кънчев подчерта, че сътрудничеството с Китай „непрекъснато отваря нови врати, а провинция Дзянси е много важен партньор на Министерство на туризма, който дава свежи импулси за бъдещи перспективи на взаимноизгодните контакти.”

Той подчерта, че от своя страна България има много какво да предложи на Китай и представи най-актуалните конкретни данни за туристическата дейност на страната ни: през последните 4 години броят на туристите у нас се е увеличил с 31%, а приходите от тях – с 34%; само през миналата година постъпленията от туризъм са над 8.4 милиарда евро, което е над 11% от БВП на страната ни.

Приходите идват не само от туристите по българстото Черноморие, но и от посещенията на чуждестранни гости в спа-курортите и зимните ни ски-курорти, подчерта зам.министърът.

„Напоследък интересът към спа-курортите в България се увеличава – страната ни е на второ място в света по брой на минерални извори. 1600-те извора из цяла България, у поставят на второ място в света след Исландия.

По количество на артефакти страната ни е на трето място в света, след Италия и Франция. От миналата година създадохме 9 нови исторически маршрута, както и 12 нови винено-кулинарни дестинации ще привличат туристи от цял свят.

Всичко това са възможности за нови инвестиции, а връзките между България и Китай по отношение на туризма са изключително перспективни”, подчерта още зам.министър Любен Кънчев.

След подписването на Меморандума за сътрудничество между Китайската туристическа администрация и Министерство на туризма, през 2015 г., в рамките на инициативата „Един пояс, един път”, възможностите и перспективите между двете страни придобиват нови възможности.

Във форума, който се проведе в посолството на Китайската народна република, участваха представители на българския бизнес и няколко туристически агенции, председателят и членове на Националната асоциация „Един пояс, един път”, научни дейци, представители на културни институции и много бизнесмени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Артистични пейки във формата на отворена книга със стихове красят от днес площад „Тройката“ в центъра на Бургас. На пейките могат да се видят едни от най-хубавите стихове на бургаските поети Петя Дубарова и Христо Фотев оставили незабравими културно наследство на бъдещите поколения. Снимка:България за

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

Светозар от сватбеното риалити "Женени от пръв поглед" заряза жена си. Филипов се размотава в мъжка компания в столицата, видяха папараците на "България Днес". Както стана ясно от последните епизоди на формата - той и съпругата му Таня изживяват криза в краткия си брак. Треньорката по художествена гимнастика тотално го отсвири, обвинявайки го,