Биотехноложката, отказала 24 пъти по-висока заплата в САЩ, кара мотор в планината

https://www.24chasa.bg/novini/article/7349414 www.24chasa.bg
Росица Тропчева лети с безмоторен парапланер над плаж на остров Лефкада. СНИМКА: Личен архив

Доволна е, че работи със световни учени, но от България

Всеки ден ми е интересно, всеки ден е различно. Изключително привилегирована съм да правя в България това, което искам. Работя с учени на световно равнище.

Така простичко разказва за работата си 33-годишната биотехноложка гл. ас. д-р Росица Тропчева. Младата жена се отказа от 24 пъти по-голяма заплата в лаборатория в Бостън след специализация в “Харвард”, за да остане в родината. Именно нея отбеляза Кирил Петков, който взе голямата награда на церемонията “Достойните българи”, организирана от “24 часа” и БНТ. Младият бизнесмен и визионер е инициатор на Харвардските курсове и основател на Центъра за приложни изследвания и иновации към Софийския университет, за който дарява 500 хил. лв.

Тропчева ръководи биотехнологичната лаборатория в супермодерния Център за иновации в природните науки, който е към Биологическия факултет на Софийския университет. В него се обучават студенти от най-различни университети и БАН и то напълно безплатно. Всъщност

такива центрове

в света има само 3 -

в София, в Станфорд

и “Харвард”

“Идеята е това да е място, в което да се съберат хора от различни сектори на науката - биотехнологии, химия, физика, биология, фармация, молекулярна биология, микробиология. По този начин стигаме до идеи, които са интердисциплинарни и може да се решават различни научни проблеми по нетрадиционен иновативен начин. Това за мен е бъдещето. Никой не работи сам”, обяснява Росица Тропчева.

Младата жена преподава в Биологическия факултет на студенти, които учат специалност биотехнологии. В центъра пък помага на студентите, които участват в курса по иновации в природните науки.

“Когато имат идея и проект, на тези, които искат, им помагаме чисто практически в лабораторията с изследванията”, казва Тропчева. Отделно правят изследвания по различни проекти, като например да се произвеждат ферментирали месни продукти без добавка на нитрати в тях, на различни хранителни продукти, в които да се премахнат химическите консерванти и на тяхно място да се слагат полезните бактерии в ролята на биоконсерванти. Проверяват например дали млечнокиселите бактерии са способни да оцеляват в стомаха. Студенти от курса имат идея за

пробиотик, който

да помага за

сърдечни

заболявания

- не само за стомашно-чревни. Имат проекти за биолубрикант и за ядлива розова вода. Капсулира се в топченца...

Росица се гордее, че работи с учен като проф. Райна Фичорова от “Харвард”, която според нея е пример за голям с главно Г и достоен българин.

Тя е учен на изключително световно ниво, най-добрата в нейната област и е удостоена с най-високата степен в “Харвард”, обяснява Тропчева.

Работи също с

нобеловия лауреат

проф. Бари Маршал,

който е открил, че бактерията Helicobacter pylori причинява язва.

“Работя с тях и го правим оттук, от България. Това е изключително зареждащо. Не може да се сравни с никаква заплата”, казва биотехноложката.

Щастлива е, че работи с български бактерии, както с известната Lactobacillus bulgaricus. “Тя е открита от д-р Стамен Григоров. Той не искал бактерията да носи неговото име и я нарекъл булгарикус. Това е такъв жест от негова страна!”, казва младата жена.

Интересът на Росица Тропчева към биотехнологиите е от 9-и клас в Природо-математическата гимназия в Габрово, когато нейната учителка по биология ѝ дала да се запознае с учебниците си от следването.

Прочела за производството на ваксини с бактерии и как се пречиства вода с микроорганизми. Сторило ѝ се страхотно. Решила твърдо да учи биотехнологии в Софийския университет. Родителите ѝ я подкрепили безусловно.

Росица е Стрелец, огнена зодия. “Това помага за връзката с екстремните спортове и въобще с лудницата в живота ми.

Всичко трябва

да го правиш

със страст

или да не се захващаш”, обяснява Тропчева.

Няма проблем с адаптацията, когато е на специализация в чужбина. Има много работа и там, често и в събота, и в неделя. Когато ѝ се отвори свободно време, обича да види всичко - от магазините през атракционите до музеите. Предварително проверява афишите с концерти. Пътуванията ѝ минават на един дъх. Всичко е на макс - и в работата, и в забавленията!

Росица ходи на работа с кола, а намери ли свободно време, с приятели карат мотори в планините. Скача с бънджи. Лети с планер. Предстои ѝ скоро скок с парашут от самолет - подарък от колеги. Обича рок и редовно ходи на концерти. В края на месеца е на концерт с приятелите си от родното Габрово на една от най-любимите си групи Godsmack в “Арена Армеец”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него