Биотехноложката, отказала 24 пъти по-висока заплата в САЩ, кара мотор в планината

https://www.24chasa.bg/novini/article/7349414 www.24chasa.bg
Росица Тропчева лети с безмоторен парапланер над плаж на остров Лефкада. СНИМКА: Личен архив

Доволна е, че работи със световни учени, но от България

Всеки ден ми е интересно, всеки ден е различно. Изключително привилегирована съм да правя в България това, което искам. Работя с учени на световно равнище.

Така простичко разказва за работата си 33-годишната биотехноложка гл. ас. д-р Росица Тропчева. Младата жена се отказа от 24 пъти по-голяма заплата в лаборатория в Бостън след специализация в “Харвард”, за да остане в родината. Именно нея отбеляза Кирил Петков, който взе голямата награда на церемонията “Достойните българи”, организирана от “24 часа” и БНТ. Младият бизнесмен и визионер е инициатор на Харвардските курсове и основател на Центъра за приложни изследвания и иновации към Софийския университет, за който дарява 500 хил. лв.

Тропчева ръководи биотехнологичната лаборатория в супермодерния Център за иновации в природните науки, който е към Биологическия факултет на Софийския университет. В него се обучават студенти от най-различни университети и БАН и то напълно безплатно. Всъщност

такива центрове

в света има само 3 -

в София, в Станфорд

и “Харвард”

“Идеята е това да е място, в което да се съберат хора от различни сектори на науката - биотехнологии, химия, физика, биология, фармация, молекулярна биология, микробиология. По този начин стигаме до идеи, които са интердисциплинарни и може да се решават различни научни проблеми по нетрадиционен иновативен начин. Това за мен е бъдещето. Никой не работи сам”, обяснява Росица Тропчева.

Младата жена преподава в Биологическия факултет на студенти, които учат специалност биотехнологии. В центъра пък помага на студентите, които участват в курса по иновации в природните науки.

“Когато имат идея и проект, на тези, които искат, им помагаме чисто практически в лабораторията с изследванията”, казва Тропчева. Отделно правят изследвания по различни проекти, като например да се произвеждат ферментирали месни продукти без добавка на нитрати в тях, на различни хранителни продукти, в които да се премахнат химическите консерванти и на тяхно място да се слагат полезните бактерии в ролята на биоконсерванти. Проверяват например дали млечнокиселите бактерии са способни да оцеляват в стомаха. Студенти от курса имат идея за

пробиотик, който

да помага за

сърдечни

заболявания

- не само за стомашно-чревни. Имат проекти за биолубрикант и за ядлива розова вода. Капсулира се в топченца...

Росица се гордее, че работи с учен като проф. Райна Фичорова от “Харвард”, която според нея е пример за голям с главно Г и достоен българин.

Тя е учен на изключително световно ниво, най-добрата в нейната област и е удостоена с най-високата степен в “Харвард”, обяснява Тропчева.

Работи също с

нобеловия лауреат

проф. Бари Маршал,

който е открил, че бактерията Helicobacter pylori причинява язва.

“Работя с тях и го правим оттук, от България. Това е изключително зареждащо. Не може да се сравни с никаква заплата”, казва биотехноложката.

Щастлива е, че работи с български бактерии, както с известната Lactobacillus bulgaricus. “Тя е открита от д-р Стамен Григоров. Той не искал бактерията да носи неговото име и я нарекъл булгарикус. Това е такъв жест от негова страна!”, казва младата жена.

Интересът на Росица Тропчева към биотехнологиите е от 9-и клас в Природо-математическата гимназия в Габрово, когато нейната учителка по биология ѝ дала да се запознае с учебниците си от следването.

Прочела за производството на ваксини с бактерии и как се пречиства вода с микроорганизми. Сторило ѝ се страхотно. Решила твърдо да учи биотехнологии в Софийския университет. Родителите ѝ я подкрепили безусловно.

Росица е Стрелец, огнена зодия. “Това помага за връзката с екстремните спортове и въобще с лудницата в живота ми.

Всичко трябва

да го правиш

със страст

или да не се захващаш”, обяснява Тропчева.

Няма проблем с адаптацията, когато е на специализация в чужбина. Има много работа и там, често и в събота, и в неделя. Когато ѝ се отвори свободно време, обича да види всичко - от магазините през атракционите до музеите. Предварително проверява афишите с концерти. Пътуванията ѝ минават на един дъх. Всичко е на макс - и в работата, и в забавленията!

Росица ходи на работа с кола, а намери ли свободно време, с приятели карат мотори в планините. Скача с бънджи. Лети с планер. Предстои ѝ скоро скок с парашут от самолет - подарък от колеги. Обича рок и редовно ходи на концерти. В края на месеца е на концерт с приятелите си от родното Габрово на една от най-любимите си групи Godsmack в “Арена Армеец”.