И генерал Гурко върху оръжията на австралийския психар

https://www.24chasa.bg/novini/article/7349957 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Ройтерс

Продължава да се разплитат имената и символите върху оръжията на австралиецът Брентън Тарънт, който атакува джамия в Крайстчърч, Нова Зеландия. При атентата загинаха 49 човека. В последните разшифровки се появява и името на генерал Йосиф Гурко. Ето и пълният списък на исторически имена, събития и символи, които са били върху пълнителите на Тарънт, който преди няколко месеца е бил в България:

Давид Сослан - грузински крал от XII и XIII век. Известен с победите си над съседни мюсюлмански държави.

Давид IV - грузински крал, известен като Давид Строителя. Смятан за най-великия в историята на Грузия. Прогонва турците след битката при Дидгори през 1121 година, след което подчинява целия Кавказ.

Дмитрий Сенявин - руски адмирал, участвал в две войни срещу Турция.

Шербан Чантачуцино - румънски принц, който планирал атака срещу Константинопол с която да прогони турците от Европа.

Марко Милянов - черногорски генерал, водил няколко битки срещу турците.

Стефан Лазаревич - сръбски принц, който първо е васал на отоманците, но след това предвожда въстанието, което води до независимост.

Едуард Кодрингтън - британски адмирал и главнокомандващ от войните срещу Наполеон. Той се бие срещу турци и египтяни във войната за независимостта на Гърция.

Марко Антонио Брагадин - офицер на Република Венеция. Води съпротивата срещу турците в Кипър. Убит от турски генерал, когато се предава сам.

Ернст Рюдигер фон Щархемберг - военен комендант на Виена, който защитава града от отоманците през 1683 г. Битката за Виена е отбелязана на няколко места по пълнителите.

За Ротердам - отнася се за скандала, който избухна, след като бе разкрито, че полицията прикрива банда пакистански мюсюлмани с английски паспорти, които се гаврят с британски девойки за десетилетия.

Александър Бисонет - убива шестима и ранява 19 при стрелба в джамия в Квебек Сити през януари 2017 г. В момента излежава доживотна присъда.

Лука Траини - италиански екстремист, който разстрелва шестима мигранти от Африка в Мачерата през февруари 2017 г. Той бе арестуван с хитлеристки салют и италианското знаме около врата. Осъден на 12 години затвор, след което се извини за действията си.

Битката при Кагул 1770 г. - най-важната битка в руско-турската война (1768-1774 г.). 40 000 руснаци се изправят срещу 75 000. Побеждават, като дават 1000 жертви срещу 20 000 на противника. Днес е на територията на Молдова.

Баю Пивлянин - най-известният хайдутин в Херцеговина и Далмация. Бие се в петата война между Венеция срещу отоманците и загива в нея.

Битката при Булаир 1913 г. - една от най-великите военни победи на България. Генерал-майор Георги Тодоров унищожава половината от авангарда на турската армия.

Фружин - синът на цар Иван Шишман, който до последно се бие срещу турците.

Себастиано Вание - дожд на Венеция, който води четвъртата война срещу тях. Постига победата край Лепанто като част от Християнската лига.

Проходът Шипка - през август 1877 г. 5000 опълченци и 2500 руснаци надвиват 40-хилядната армия на Сюлейман паша.

Новак Вуйошевич - героят от битката при Фундина. Убива 28 турци и след това получава награда от руския император.

Константин II Асен - български болярин и престолонаследник, съюзник на Стефан Лазаревич. Предвожда въстание срещу турците, което е потушено в кърви след 5-годишна война.

Михали Силаги - унгарски генерал, който е бил командир на белградската крепост. Разбива турците през 1456 г.

Бохемонд I - основател на нормандското княжество Антиох. По заповед на папа Урбан II предвожда Първия кръстоносен поход от 1095 до 1099 г. Превзема Йерусалим и основава кралство и там.

Гастон IV - княз на Беарн, първият, който влиза в Йерусалим.

Пелагиус - вестготски благородник, който основава кралство Астурия. Той повежда битката срещу арабите, която продължава от 711 до 1491 г., но завършва с прогонването им от Иберийския полуостров.

Шарл Мартел - надвива арабите в битката при Тур през 732 г. и спира арабското настъпление към Франция.

14 - препратка към "14-те думи", расистки лозунг, взаимстван от "Моята борба" на Адолф Хитлер.

Жосуе Естебанес - испански неонацист, който наръга фатално 16-годишният участник в антифашистки протест Карлос Паломино през 2007 г. Той излежава 26-годишна присъда.

Милош Обилич - легендарен сръбски рицар, който е служил на принц Лазар. Убива султан Мурад I в битката при Косово през 1389 г.

Сизигмунд Люксембургски - император на Рим, предводител на похода срещу Никопол през 1396 г. Той завършва с провал и спомага България да падне под турско робство.

Феликс Казимерж Потоцки - полски пълководец, който води няколко войни срещу турци и татари, включително и във Великата турска война. През 1698 г. с 6000 човека надвива 14 000 татари в битката при Подхайце.

Йосиф Гурко - руски фелдмаршал, водил войските на Шипка. Името му се споменава на няколко места.

Виена 1683 г. - битката в което Свещената Римска империя надвива отоманците и спира настъплението им към Европа.

Акр 1189 г. - битката, която води крал Ги Йерусалимски срещу отоманския владетел Саладин. Завършва с победа на Ги, който оглавява Третия кръстоносен поход.

Черно слънце - символ на чистата бяла раса при нацистит и неонацистите. Стар келтски и нордически символ.

Келтски кръст - един от най-разпространените расистки символи.

Викингско слънчево колело - символ на чистата бяла раса.

Маркантонио Колоня - адмирал на папския флот в битката за Лепанто през 1571 г. Тогава Свещената лига надвива отоманците.

Here’s your migration compact! – отнася се към пакта за миграция на ООН, приет през 2016 г.

Йозеф Хуняди - легендарен унгарски военен от XV век. Предпазва южната граница от отоманците.

Тур 732 г. - решителната битка, която спира арабите към Франция.

Туркофагос - гръцка фраза, която означава ядящ турци. Прякор на Никитас Стамателопулос, революционер от войната за независимост от 1784 до 1849 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и