Как ще повлияят промените във формулата за изчисление на пенсиите върху размера им

https://www.24chasa.bg/novini/article/7352135 www.24chasa.bg
Бисер Петков Снимка: Архив

Очаква се през тази седмица да е готов анализ на НОИ как ще повлияят промените във формулата за изчисление на пенсиите върху размера им. Това съобщи пред журналисти социалният министър Бисер Петков.

От тази година в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 годината. При пенсионната реформа от 2015 година се реши от 2019 година да отпаднат трите най-добри години преди 1997 година, а миналата година при обсъждането на бюджета на ДОО за тази година, се взе решение да отпаднат и годините до 2000 година, допълва БТА.

Бисер Петков припомни, че НОИ оповести, че на база на симулация на пенсионери, които са се пенсионирали през 2017 година, е изчислено, че ако от формулата бъдат извадени трите години след 1997 година - 97, 98 и 99, за 37 процента от пенсионерите пенсията би била в по-малък размер, а за останалите в по-висок размер. Ще бъде направен по-пълен анализ, който ще покаже в какви интервали може да се очаква увеличение или намаление на пенсиите на хората и на база на този по-задълбочен анализ въпросът ще бъде допълнително обсъден. В отговор на питане дали след обсъждането е възможно да има гратисен период за прилагането на промените, министърът припомни, че имаше гратисен период за промяната, приета през 2015 година за отпадането на трите най-добри години от последните 15 преди 1997 година. Тогава беше решено те да отпаднат, но промяната влезе в сила от 2019 година. През 2018 година, когато се подготвяше бюджета за държавното обществено осигуряване за 2019 година, постъпи предложение от НОИ да се разгледа възможността да отпаднат и трите години от 1997 до 2000 година, като този вариант е обсъждан и 2014 година по време на работата на консултативния съвет по пенсионна реформа. Аргументите при последното обсъждане са свързани с това, че от 2000 година се въвежда максималният осигурителен доход, припомни министърът. В контекста на разглежданото тогава отпадане на тавана на пенсиите, при изчисляването на пенсията след 2000 година ще действа естественият регулатор - максималният осигурителен доход, каза Бисер Петков. Другите аргументи са свързани с деноминацията, направена тогава, празноти в регистъра и затова министерството е подкрепило това решение.

Да видим какво ще покажат данните на НОИ и тогава ще се прецени има ли основания нещо да се променя и дали тези опасения, които бяха изнесени от НОИ на база на симулацията, не се подкрепят от по-пълния анализ, посочи Бисер Петков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,

Даниел Вълчев е всеотдаен съпруг! Бившият министър на образованието и науката отмени жена си Милена, като излезе да напазарува плодове и зеленчуци за вкъщи, видяха папараците на "България Днес". Макар да бе натоварен с покупки, юристът не свали телефона си от ухото. Нищо чудно от другата страна на линията да е била съпругата му,

Испанските клубове пръснаха 808 млн. евро за нови футболисти само за 22 дни от отварянето на трансферния пазар. До момента отборите от Ла Лига са без конкуренция в Европа. За сравнение, в Бундеслигата са дали 434 млн., а в Серия "А" - 352 млн. Доскорошният водач по отношение на трансферите - Висшата лига, изостава назад със своите 197 млн.