Строители лепили с теракол в градината до парламента, твърдят, че е готова

https://www.24chasa.bg/novini/article/7354218 www.24chasa.bg
СНИМКА: Гео Калев

Фандъкова: Няма да получат нито лев за лошо свършена работа. Ще защитя по всякакъв начин европейските средства за центъра, които с толкова усилия защитихме

Разминаване във фугите, плочки, лепени с теракол, неправилно поставени шахти се виждат в градината "Св. Климент Охридски" в София. Въпреки това изпълнителят на обекта изпратил писмо до общината преди 2 седмици, че обектът е готов и иска възложителят да го приеме. След като ресорният зам.-кмет по транспорта Дончо Барбалов отказал да изпрати комисия да приеме обекта, строителите поискали с писмо това да направи главният архитект на София Здравко Здравков.

Заради неотстранените забележки столичният кмет Йорданка Фандъкова направи проверка на обекта днес.

СНИМКА: Гео Калев

"Разбира се, че не съм доволна от това, което виждам и няма кой да бъде доволен. Абсолютно недопустимо е изпълнителят да твърди, че обектът е готов, след като всеки може да види, че това не е така. Още в края на февруари надзорната фирма е описала забележките, които трябва да бъдат отстранени, но те не са го изпълнили и искат обектът да бъде приет. Това означава само едно - че се търси начин да се оправдаят за санкциите, които предстоят. Нито общината, нито кметът реди павета, но по всякакъв начин ще защитя европейските средства, които осигурихме за центъра и успяхме да защитим с толкова усилия", отсече Фандъкова и не скри, че е много ядосана.

СНИМКА: Гео Калев

Общината задейства клауза от договора с изпълнителя, според която при констатиране на некачествено изпълнение, строителят трябва да го отстрани, без това да влияе на крайния срок за завършване на обекта. 

"Това е предпоследната фаза преди прекратяването на договора. Строителят трябва да се мобилизира и да отстрани всички забележки. Няма да допусна да се плаща за некачествена работа", подчерта Фандъкова.

"Правени са замазки с теракол, шахтите не са поставени правилно, има разминавания в зануляването на фугите, елементи, които бяха обрушени и трябваше да се подменят, са просто замазани. Имаме поредица от забележки. Всяка плочка трябва да бъде проверена и поставена наново", обясни главният архитект Здравко Здравков.

Зам.-кметът Дончо Барбалов уточни, че срокът за завършване на обекта е 9 юли. Изпълнителят поискал удължаване с още 17 дни, които обаче общината не е приела. След изтичане на срока глобата за всеки ден е 178 000 лв. и може да достигне до 3,5 млн. лв. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,