58-годишен бе спасен във ВМА, “Спартан” докара черен дроб на донор от Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/7354883 www.24chasa.bg
5-часовата интервенция бе осъществена от екипа на проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология СНИМКА: Вма

58-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване бе спасен след успешна трансплантация на черен дроб във ВМА.

Донор на органа е станал 72-годишен мъж от великотърновската болница МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Той е бил приет в интензивното отделение с тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите обаче, в понеделник е изпаднал в мозъчна смърт.

Донорската ситуация бе подпомогната от самолет “Спартан”. Въздушният транспорт за медицинския екип на ВМА е бил подсигурен по искане на Изпълнителната агенция по трансплантация, която координира целия донорски процес и след заповед на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

Самолетът "Спартан" е излетял в 6,30 ч сутринта днес от София. Екипът се е върнал обратно в 11,17 ч. СНИМКА: Министерство на отбраната

5-часовата интервенция във ВМА е осъществена от екипа на проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Пациентът е в добро състояние.

Ръководството на двете болници, както и координаторите по донорство за област Велико Търново, д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Екипът на ВМА благодари и на колегите си от великотърновската болница за доброто сътрудничество, както и на екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция във всяка донорска ситуация.

От началото на 2019 година, това е първа успешно реализирана донорска ситуация в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.