ГЕРБ: При 5 часа неизвинени отсъствия за месец, да се спират помощите за година (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7354921 www.24chasa.bg
Цветан Цветанов Кадър: фейсбук/Tsvetan-Tsvetanov

Депутати от ГЕРБ внасят в парламента законодателни промени, с които целят по-строго обвързване на някои социални помощи за семейства с редовното посещение на децата в задължителната предучилищна форма на образование и в училище. Това обявиха на пресконференция в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова, зам.-председателят на Комисия по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Предложението на ГЕРБ за промяна в Закон за семейните помощи за деца е - ако едно дете има 3 дни отсъствия от предучилищната група в детската градина или 5 учебни часа неизвинени отсъствия в един месец от една учебна година, то семейството се лишава от месечна помощ за дете за срок от една година. Сегашният режим при същия брой отсъствия предвижда лишаване от помощта само за съответния месец, припомня БТА.

Друго предложение на ГЕРБ е еднократната помощ за първокласници, която е 250 лв. в момента, да се изплаща на две части - половината в началото на учебната година, а останалата част в началото на втория срок, при положение, че детето продължава да посещава училище.

Предлагаме един изключително строг режим, целта е да ангажираме родителите така, че децата да посещават редовно училище, посочи Ангелова. Отпадането от образователната система е сериозен проблем, който има негативно въздействие в дългосрочен план, каза тя и допълни, че липсата на образование прави децата след време неконкурентоспособни на пазара на труда и стават трайно контингент на социалното подпомагане.

Децата не са ли в задължителна детска градина и в училище, семейството няма да получава семейни помощи от държавата за съответното дете, подчерта Милена Дамянова. Няма да има повече вратички, изключения, няма - "бил е два дни в училище, но след това два срока не бил в клас", каза тя. Дамянова даде пример с Германия и Франция, където има подобни механизми. Не можем да си позволим нито сега разхищаване на средства, нито в бъдеще, посочи тя. Това не е политика само на санкции и забрани, а е част от общата ни политика за образованието като приоритет, за утвърждаване на училището като обществена и най-висша ценност, посочи тя. Преди санкциите имаме и механизми за гарантиране правото на образование - заплащане транспорта на децата за училище, целодневната организация на обучение и др., обясни Дамянова.

Много голямата обществена загуба не е това, че даваме семейни помощи, а това, че тези деца утре ще бъдат непригодни за пазара на труда и ще бъдат изключени от обществото, каза министър Вълчев. Той посочи, че при срещите в страната се чуват все повече гласове, че само с убеждаване не става и е нужно увеличаване на санкционния механизъм. Опитали сме се да направим разумна крачка, не всички видове социално подпомагане ще бъде обвързано с посещението в училище, поясни министърът.

Министър Петков заяви, че за миналата година 39 391 семейства са санкционирани за повече от 5 неизвинени отсъствия от училище на техните деца, а през 2017 г. са били 36 613. Спрените помощи се ползват от училищата и от детските градини за насърчаване развитието и обучението на децата, обясни той. За 2018 г. повече от 4 млн. лв., които са от спрени помощи, са използвани от училищата за тези цели, посочи той.

Санкционният режим трябва да бъде засилен, за да може децата трайно да останат в образователната система, подчерта Цветанов. Той допълни, че с това законодателно предложение ГЕРБ показва, че политиката е по-важна отколкото празното говорене.

Утре сутринта в централата на ГЕРБ ще се проведе работна среща между лидера на партията и премиер Бойко Борисов, Цветан Цветанов и ръководството на СДС в лицето на Румен Христов и Владимир Кисьов. Убеден съм, че с подобни срещи можем да консолидираме всички демократично-мислещи български граждани, които да подкрепят силната листа на партия, която може да представлява ЕНП, отбеляза Цветанов.

Цветанов обяви, че утре в парламента ще е и срещата на ГЕРБ и "Воля" по искането на Веселин Марешки от миналата седмица. Подготвили сме се с информация за секторните политики - доходи, здравеопазване, образование, икономика, каза Цветанов. Той допълни, че ГЕРБ е партията, която иска да има диалог в парламента. По отношение на БСП и пленума, на който избраха водач на листата си, Цветанов заяви, че от коментарите вижда, че на вътрешнопартийно ниво левицата фалшифицира и манипулира изборите и Корнелия Нинова с екипа си прави генерална репетиция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда