Борисов нареди да няма ощетени пенсионери и НОИ да даде модела (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7355162 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов извика спешно социалния министър Бисер Петков, управителя на НОИ Ивайло Иванов и синдикалисти.

 Хаос около новата формула

Април е крайният срок за промяна в закона, за да получат първите си пенсии оттеглящите се от работа тази година

Мая Манолова ще сезира Конституционния съд, ако не дадат възможност на хората да избират между старите и новите правила

Нито един български пенсионер да не бъде ощетен от новата пенсионна формула. Това нареждане чуха социалният министър Бисер Петков, управителят на Националния осигурителен институт и представителите на синдикатите от премиера Бойко Борисов, който спешно ги привика да отговарят за реформата.

Те

имат броени дни,

за да предложат

нови законови

промени

в Кодекса за социално осигуряване, които да влязат в сила до края на април. Тогава първите пенсионери от 2019 г. ще трябва да получат разпорежданията от осигурителния институт с размера на пенсията.

За да няма ощетени, ще се смятат пенсиите и по старата, и по новата формула. И ще се вземе по-благоприятният размер, каза след извънредната среща в премиерския кабинет шефът на НОИ Ивайло Иванов. И обясни, че

двойното

смятане ще е за

пенсиите, за

които има

съмнение, че

ще са по-ниски по

новата формула

При това двойно смятане обаче остава един основен момент, по който и след сбирката при Борисов не бе внесена яснота - кои години от трудовия стаж ще се вземат във формулата.

Причината е, че от 1 януари в пенсионната формула вече се пресмята само осигурителният доход на кандидат-пенсионера, натрупан след 1 януари 2000 г.

Още при пенсионната реформа от 2015 г. се реши от 2019-а да отпаднат т. нар. златни години - трите най-добри години преди 1997 г. В края на м.г. обаче изненадващо при обсъждането на бюджета на ДОО се взе решение да отпаднат и годините до 2000 г. 

Въведе се и друго ограничение, за да няма прекалено високи пенсии - индивидуалният коефициент, който определя каква ще е пенсията на човек, бе ограничен до съотношението между максималния и средния осигурителен доход за месеците, от които се изчислява тя. Ако надхвърля това съотношение, ще бъде закован на него и няма да се преизчислява през следващите години. По този начин всяка отпусната от 1 януари 2019 г. пенсия няма да надвишава 1200 лв., колкото е таванът тази година. Досега пенсиите се изчисляваха на реалната им сума, а след това се ограничаваха с таван, но имаше възможност да нарастват в следващите години.

Третият ключов момент от тази година е заковаването и на тежестта на стажа до 1,2%.

Според експерти по-вероятно е спешната поправка сега да върне заложеното от реформата “Калфин” - новите пенсии да се смятат с годините след 1997 г. Т.е. очакването е да отпадне декемврийското предложение в закона за ДОО да не се вземат предвид годините между 1997 и 2000 г.

Изненадващо часове след сбирката в МС откъм осигурителния институт дойде

още по-смела

идея - да се

смятат и

годините преди

1997-а

Експерти обаче направиха уговорка, че това не е официална и окончателна информация, а тепърва ще се обсъжда.

В понеделник в отговор на общественото недоволство от НОИ оповестиха, че 56,8% от новоотпуснатите пенсии през тази година всъщност ще бъдат по-високи пенсии. По предварителния анализ на института пък при 11,9% от новите пенсионери промяната във формулата не се отразява на размера на пенсията. При 31,3% обаче се получава намаление в индивидуалния коефициент, признаха оттам.

Вчера обаче тези разчети бяха наречени “симулация”, която не давала пълна картина. И представиха по-актуални прогнози, според които,

ако има

намаление, то

ще е до 5%

Аргументите за промяната, предизвикала сегашното напрежение, са, че преди 2000 г. има празноти в регистрите и при подаването на документи за пенсиониране нерядко се ползват

фалшифицирани

данни за

нереално високи

доходи

Освен това от 2000 г. е въведен максималният осигурителен доход, от който размерът на пенсията също зависи, обясни Петков вчера.

Данните за ефекта на новата формула върху пенсиите се интерпретират неправилно в общественото пространство, обяви след срещата Ася Гонева от КНСБ, която е член на надзора на НОИ.

Гонева бе категорична, че очакванията при 30% от новите пенсионери

да се намали

индивидуалният

коефициент не

означават, че и

пенсията ще

бъде намалена

Всяка година средният осигурителен доход в страната нараства, а именно той стои във формулата за определяне на пенсията, обясни тя. Затова разликата не само се компенсира, а в някои случаи дори се получава по-благоприятен размер на пенсията.

“Не е възможно 36 месеца от един трудов живот, каквито и да са били те, да преборят в пъти 240 месеца след това и всеки, който е учил математика, ще разбере това”, заяви президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. И той на свой ред увери, че ще се предприемат мерки, за да няма ощетени хора.

При една очаквана пенсия от 400 лв. новата формула би дала разлика от 20 лв., пресметна Манолов. Нарече

“малоумни”

изчисленията как

някой е очаквал

400 лв. пенсия, а

ще получи 127

Готов съм с калкулатор в ръка да прегледаме всички тези неща, обяви още Манолов.

“Човекът, който работи и не е доволен от заплатата си, може да си търси друга работа. Пенсията обаче е единственият източник на доходи и когато излезе информация, че е възможно намаляване на пенсиите, е ясно, че това ще предизвика смут, страх и тревога. Всички спекулации, че ще има намаляване на пенсиите, са неверни”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. “Греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който в името на икономия от 9 млн. лв. би направил подобно нещо”, отсече той.

Омбудсманът Мая Манолова пък настоя да се предостави възможност за гражданите да имат право на избор по коя формула да бъде определен размерът на пенсиите им. “В случай че не бъдат предприети законодателни промени за разрешаването на проблема, в качеството си на омбудсман ще сезирам Конституционния”, предупреждава Манолова. И напомня, че още през октомври е алармирала за проблема. 

Нинова видя целенасочена политика срещу възрастните

РУМИНА ДИМИТРОВА

“Борисов с различни коалиционни партньори - АБВ и “Обединени патриоти”, провеждат целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери.” Това обвинение отправи лидерът на БСП Корнелия Нинова, коментирайки решението на управляващите да се търси нова формула за изчисление на пенсиите. “Заявяват, че няма да има ощетени пенсионери, защото такава била волята на премиера. Само че питам: Ние премиерсковолева република ли сме, или законова парламентарна?”, продължи Нинова. И обяви, че волята на Борисов била именно да ощети пенсионерите. Като пример даде пенсионната реформа, прокарана от Ивайло Калфин още през 2015 г. Извадих стенограми от заседанията през 2015 г. и 2018 г., тъй като казват, че решението било консенсусно. И на двете гласувания БСП е изразила позиция “против”, отсече соцлидерката. 

Ако ГЕРБ и Марешки правят сделка за кворума в парламента, нека да е пред медиите, настоя пък соцдепутатът Драгомир Стойнев. Поводът е предвидената за днес среща между ГЕРБ и “Воля”, след като миналата седмица бизнесменът и депутатите му обявиха, че няма да влизат в залата, докато не бъдат изпълнени условията им. После обаче спасиха кворума.

50 млн. лева за великденски добавки за най-бедните

50 млн. лв. ще отпусне правителството за великденски добавки на най-бедните пенсионери. това съобщи вицепремиерът Томислав Тончев.

По традиция два пъти в годината - за Коледа и Великден, правителството изплаща по 40 лв. допълнително на около 1,2 млн. пенсионери, чиито доходи са под линията на бедността. Това са над 50% от пенсионерите. За тази година линията на бедност е 348 лв. 

През последните 8 г. правителството има ангажимента два пъти в годината да отделя 100 млн. лв. за най-бедните пенсионери, обясни по-късно през деня лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. И пресметна, че досега са отделени над 800 млн. лв. за добавки към пенсиите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното