Бисер Петков: При изчисляване на пенсията ще се даде възможност да се взема и доходът от 1997-1999 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7355543 www.24chasa.bg
Социалният министър Бисер Петков. КАДЪР: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

"Анализът на НОИ показва, че негативно засегнати лица от промяната ще бъдат такива, които в периода 1997-1999 г. са се осигурявали за няколко месеца на много висок осигурителен доход, защото тогава не е имало таван на осигурителния доход, и са имали нерегулярна трудова заетост." Това каза социалният министър Бисер Петков пред Нова телевизия.

Министърът обясни, че НОИ няма как да направи оценка на въздействието, тъй като няма данни за внасяните осигуровки преди 1997 г. „НОИ от 2012 година разработи електронна услуга за изчисляване на прогнозния размер на пенсията. Тази услуга обаче, освен, че по автоматичен път се включват данните, които са от регистъра на осигурените лица, те въвеждат избран от тях тригодишен период преди 1997 г. данни, с които лицето разполага, а НОИ – не. От тази гледна точка такива индивидуални случаи при своите анализи и оценки на въздействието НОИ няма как да идентифицира, защото се изследват съвкупности и се търси ефектът от дадена промяна върху тази съвкупност. Това става на база на една съвкупност на хора, на които пенсии вече се изплащат. На база на такива разчети НОИ оповести тези данни”, обясни той.

С промяната, която се предвижда в изчисляването на индивидуалния коефициент, ще има положително въздействие върху 56% от пенсионерите, на които им предстои пенсиониране през 2019 г. и 31% негативно засегнати.

„Аз подлагам на съмнение тези числа. Струва ми се, че тези отклонения са много големи. В рамките на това, което НОИ представи, отклоненията, които бяха констатирани бяха в съвсем по-ниски стойности”, каза той.

Вчера премиерът Бойко Борисов свика спешна среща по въпроса с изчисляването на пенсиите. „Посланието от вчерашната среща е, че не трябва да има нито един негативно засегнат от промяната бъдещ пенсионер”, поясни Бисер Петков.

"Не бих се съгласил, че е направен гаф, защото става въпрос за промяна в законодателството, приета през 2015 г. И именно на база на тази промяна са направени тези анализи. Имаме две промени досега - първата през 2015, а втората от 2018 г. Това, което се очерта като общо желание, е да бъде дадена възможност на лицата, пускащи документи за пенсия, да заявят желание да бъде взет под внимание и доходът им за периода 1997-1999 г.", разясни Бисер Петков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си