Цветанов: Има вариант минималната пенсия да е 240 лв. до края на управленския мандат (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7356063 www.24chasa.bg
СНИМКИ И ВИДЕО: Румяна Тонева

Парламентарната група на "Воля - българските родолюбци" остава в парламента. Това стана известно след среща на лидера на "Воля" Веселин Марешки и депутати от групата с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутати от групата. Миналата седмица Марешки обяви, че "Воля" напуска Народното събрание и поиска среща с ГЕРБ. След срещата днес Цветанов и Марешки размениха благодарности за конструктивния диалог, предаде БТА.

Ресорните експерти от ГЕРБ са представили пред представителите на "Воля" секторните политики и изпълнението на управленската програма. По отношение на финансите от ГЕРБ са изтъкнали бюджетната дисциплина, добрата работа на приходните агенции, нарастването на БВП, увеличения икономически растеж, ръста на износа, ръста на инвестициите и ниската безработица. Цветанов отбеляза и увеличението на минималната пенсия, която се предвижда да стане 240 лв. в края на управленския мандат. Говорим за реални възможности на държавата, а не за популистки послания, каза Цветанов. Той изтъкна и увеличаването на средната работна заплата от 948 лв. през 2016 г. до 1135 лв. в момента. Прогнозата за 2021 г. е 1400 лв., допълни той.

От ГЕРБ са отбелязали и увеличените заплати на учителите, отпуснатите средства за подобряване на образователната инфраструктура. Относно здравеопазването Цветанов изтъкна увеличения бюджет на НЗОК, както и увеличените средства за хората с репродуктивни проблеми. Темата с развитието на Северозападна България ГЕРБ я обвързва с изграждането на необходимата инфраструктура. "Когато една политическа сила иска да има стабилност в държавата, но не участва в управлението, тя трябва да има и съответната политическа позиция. Ние като отговорни политици от управляващото мнозинство искаме да имаме един работещ конструктивен диалог с всички парламентарни сили", каза Цветанов.

"Както всеки един българин, както вие, така и ние от "Воля", гледайки само новините, частични изречения, стоейки в парламента в една суматоха между 240 народни представители, гласувайки текст по текст, от време на време и чисто анонимен член еди кой си се променя, точка втора става трета, не можем да добием реалната представа какво всъщност се случва с определен закон, още по-малко в едно цяло направление. Затова мога да кажа, че тази среща беше много важна", заяви Веселин Марешки. Той допълни, че от "Воля" са били впечатлени от професионализма, който са излъчили от ГЕРБ. За нас беше много важно, защото непознавайки толкова добре тяхната програма, можеше да вземем и необосновани решения, които да навредят и на държавата, коментира Марешки. Ако гледаме само нашия частен интерес и разсъждаваме като едни политически брокери или комарджии, най-лесното е да сме поредните, които ще създадем хаос, напрежение, безвремие, точно такава ситуация, която очакват всички, които искат да грабят държавата, коментира той. Благодарение на тази среща мога да кажа, че в частта ГЕРБ ние не виждаме основание на база програмата и изпълнението й да не подкрепяме добрите неща, които до голяма степен съвпадат и с нашата програма, каза Марешки и допълни, че с ГЕРБ имат и разминавания. Той посочи, че за "Воля" е било важно да видят дали партиите, които са били избрани да управляват със съответните програми, изпълняват тези програми.

С тази пресконференция показваме, че няма никаква сделка, а има идеи, които се обсъждат, реални политики, които се реализират и оценка, която може да бъде дадена от всяка парламентарна група, каза още Цветан Цветанов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.